Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Geniernes holdning til torden og mennesker

Kristi begrædelse - billedet, der blev til efter to års korrespondance og som aldrig kom til den kirke i Horsens, hvor det oprindeligt skulle være, pryder bogens forside. Nu er det et af mange store, smukke værker i Arne Haugen Sørensen Museet i Videbæk. Pr-foto
I to år korresponderede kunstneren Arne Haugen Sørensen og kunsthistoriker Leo Tandrup om et stort værk til Frelserkirken i Horsens - den iltre korrespondance er nu samlet i en bog, men værket kom aldrig til Horsens.
Annonce

Bøger: På en måde har gamle Sokrates skrevet noget, der kunne være forordet til den bog, som fortæller historien om samarbejdet mellem kunstneren Arne Haugen Sørensen og kunsthistoriker Leo Tandrup. Det var nemlig Sokrates, der sagde: Det er med genier som med tordenvejr: De går imod vinden, og de forfærder mennesker.

Og hvis Sokrates havde tilføjet: Og hinanden ... ja, så havde det korte forord været komplet. For historien om kunstneren og kunsthistorikerens samarbejde og korrespondance er herlig læsning for alle, der interesserer sig for kunst, ikke mindst for den skabende del af kunsten, men også interesserer sig for mennesker og tro.

Gennem to år korresponderede kunstneren og kunsthistorikeren. Gennem hele korrespondancen gør de begge en dyd ud af at udtrykke den gensidige respekt. Og alligevel er hver eneste linje i hver eneste e-mail udtryk for en balancegang på tynd line i stor højde.

Spændingerne mærkes. Genierne går mod vinden, som Sokrates udtrykte det. Det gør de også, når der er to genier sammen. Men når de så tolker vindretningen forskelligt, støder de jo sammen. To meget store egoer med et fælles sigte. Men forskellige meninger om vejen derhen.

”Korset og himmelstigen ” hedder bogen, der givetvis henvender sig til et smalt publikum. Men mennesker, der er dybt interesseret i kunst - for den sags skyld også i psykologi og i religion - får virkeligt noget for pengene i denne bog.

Annonce

Kristi begrædelse

Det hele startede, da kunsthistorikeren Leo Tandrup var medlem af kunstudvalget ved Frelserkirken i Horsens. I 2004 fik han idéen til en altertavle. Han spurgte Arne Haugen Sørensen om denne havde lyst til at udføre arbejdet. Det havde kunstneren - og så startede korrespondancen mellem manden, der skulle skabe, og manden, der repræsenterede køberne og kirken.

Det er en korrespondance, der giver et helt særligt indblik i skabelsesprocessen for en kunstner. I hvordan et stort kunstværk kan blive til. Hvor mange overvejelser og en kunstner rummer - selv en så succesrig kunstner som Haugen Sørensen.

Korrespondancen viser også, hvor megen vilje og selvtillid en akademisk baggrund kan give. Den del af korrespondancen står Leo Tandrup for. Men uanset det kontrollerede drama i e-mails og uanset det iltre sind hos begge - blev der skabt et enestående resultat.

Værket ”Kristi begrædelse” blev til gennem denne korrespondance. 16 forskellige udkast og skitser - før den gensidige tilfredshed greb parret. Det er den historie, der fortælles i bogen. Og så kom værket alligevel aldrig til Horsens.

En menighedsrådsformand skrev aldrig under på kontrakten, som Arne Haugen Sørensen allerede havde signeret. I stedet kan værket i dag beses i Arne Haugen Sørensen Museet i forbindelse med Vestjysk Billedgalleri i Videbæk.

Her holdes reception i anledning af bogen. Det sker 17. august - og de to skrivende venner - og debattører - Leo Tandrup og Arne Haugen Sørensen stiller op til en dialog. Gad vidst, hvordan det spænder af?

Arne Haugen Sørensen og Leo Tandrup

”Korset og himmelstigen”

Fire stjerner ****

201 sider, smukt illustreret

Forlaget Hovedland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce