Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Fire guldklumper fra det mægtige bjerg

Camilla Grebe, "Dvale". PR-foto
Mængden af krimier er nærmest uoverskuelig - her fire korte anmeldelser fra stakken.

Bøger: Krimibølgen må da snart aftage. Sådan har både forlagsfolk og anmeldere sagt i årevis. Kendsgerningen er, at krimibølgen skyller ind over verden. Der udkommer flere kriminalromaner end nogensinde. Det er ikke alene et dansk fænomen. Det gælder i de fleste europæiske lande - og i såvel USA, Canada som Australien.

Mængden af udgivelser inden for krimigenren er nærmest uoverskuelig. I denne uge har Bogkassen valgt ud fra bjerget af krimier - og bringer korte anmeldelser af fire bøger, vi vil anbefale, så forskellige de end er.

Daniel Silva, "Den anden kvinde". PR-foto

1 Det store anslag

I 2017 og 2018 høstede svenske Camilla Grebe stor succes med romanen ”Husdyret”. Først blev den kåret til Årets svenske Krimi i 2017 - og året efter vandt hun ”Glasnøglen” for bogen - kåret som bedste skandinaviske krimi.

Nu er Grebe på banen igen med romanen ”Dvale” - og det store talent træder tydeligt frem. En ung mand er kommet på kant med en narkoliga og flygter til et øde sted. Han får job hos en kvinde. Han skal hjælpe med at passe hendes hjerneskadede teenagesøn.

Parallelt med denne historie efterforsker politiet en drabssag, hvor ligene af to unge mænd findes nedsænket i vandet. Og så viser det sig, at der er sammenhæng mellem drabssagen og den unge mands nye hjem hos kvinden med den hjerneskadede søn.

Camilla Grebes historie er skrevet med det store anslag, der fortæller, at her er en forfatter! Hun skriver litteratur, forklædt som krimi - ikke omvendt, som så mange andre.

”Dvale” udgives af Lindhardt og Ringhof.

464 sider

Fem stjerner *****

Annonce

2 Set før, men god

Historien om en hemmelig, russisk agent, der er på nippet til at sikre sig den ultimative magt og afgøre den globale verdensorden, er set før. Både i krimi- og filmverdenen. Og alligevel: Selv om Daniel Silvas nye roman ”Den anden kvinde” netop handler om en sådan agent, er romanen alligevel hamrende god. Den er forfriskende, velskrevet - og spændende.

I Andalusien i Spanien sidder en fransk kvinde og skriver på sine erindringer. Hun fortæller om en mand, hun en gang elskede i Beirut, om et barn, der blev taget fra hende, som resultat af Kremls straf - og hun ved, hvem den hemmelige agent er, som russerne har anbragt i Natos top. En enkelt mand har muligheden for at afsløre denne agent - nemlig chefen for den israelske efterretningstjeneste - Gabriel Allon.

Han påtager sig opgaven. Og derefter er hver time et spørgsmål om overlevelse. Altså en helt klassisk spændingsroman, men tænkt og skrevet ud over det sædvanlige.

”Den anden kvinde” er på 374 sider og udgives af Harper Collins.

Fire stjerner ****

Dan T. Sehlberg, "Det brændende brev". PR-foto
Annonce

3 Hun må have skrevet

”Det brændende brev” er en spændende krimi fra svenske Dan T. Shelberg, manden bag den internationale thriller-succes ”Mona” fra 2013.

Den nye roman er fortællingen om Niklas Fors, der mister sin kone ved et flystyrt. Midt i sorgen bliver han besat af tanken om, at hun må have brugt de sidste minutter af sit liv til at skrive et brev til ham. Niklas beslutter sig for at finde dette brev. Søvnløs og desperat søger han ind i en verden, hvor flystyrt er noget, der drives forretning på.

Blandt andet bortauktioneres dødsdømte passagerers sidste ord på et makabert sort marked. Niklas får advarsler om at holde sig væk, men han vil finde det brev. Og pludselig går det op for Niklas, at et par mystiske dødsfald omkring ham ikke er tilfældige.

”Det brændende brev” udgives af forlaget Rosinante og er på 360 sider.

Fire stjerner ****

Joakim Zander, "Vennen". PR-foto
Annonce

4 Vemodigt punktum

Med romanen ”Vennen” sætter Joakim Zander punktum for trilogien om juristen Klara Walldéen. Trilogien består ud over ”Vennen” af debutromanen ”Svømmeren” fra 2013 og efterfølgeren ”Broderen”. Begge romaner har været indstillet til titlen som bedste svenske krimi.

”Vennen” er i samme kategori. En praktikant på den svenske ambassade i Beirut møder en krigsfotograf. De slutter et nært venskab - men så dukker en medarbejder fra den svenske efterretningstjeneste op og fortæller, at krigsfotografen i virkeligheden er terrorist. Samtidigt oplever Klara Walldéen, at hendes gode veninder hjemme i Stockholm bliver anholdt af sikkerhedspolitiet. Klara vil hjælpe - og begynder at samle et stort puslespil, hvor brikkerne først peger mod Bruxelles, siden mod Beirut.

Det er en spændende og velskrevet roman, og det er lidt vemodigt, at Zander dermed er nået til vejs ende med trilogien.

”Vennen” er på 415 sider og udgives af Gyldendal.

Fire stjerner ****

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sport For abonnenter

Det sorte får i bassinet: Jeanette Ottesen gør i ny bog boet op efter en succesfuld, men drænende svømmekarriere

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Annonce