Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Du mister din nattesøvn med klasse-thriller

Forfatteren Ingar Jonsruds trilogi om politiefterforskeren Fredrik Beir er solgt til 20 lande. Pr-foto
Norske Ingar Johnsrud slutter krimi-trilogi så overbevisende, at man håber, at han fortryder.

Bøger: ”Korset” hedder Ingar Johnsruds tredje bind i trilogien om politiefterforskeren Fredrik Beir. Altså er serien slut. Og helt ærligt: Det er trist.

Dels fordi trilogien er velkomponeret og godt tænkt, dels fordi den tredje og sidste bog i serien faktisk er den bedste af tre gode. Midt i en tid, hvor det kan virke trættende med krimiforfattere, der skriver serier, sidder man bare og håber, at Johnsrud fortryder. For det er hårdt at sige farvel til Fredrik Beir.

Det er en ramsaltet historie. Meget dramatisk, men også - som altid hos Johnsrud - med meget fine persontegninger. Bogen rummer meget stof af politisk karakter - også et Johnsrud-stempel - og det lykkes forfatteren at give spændende skildringer af, hvordan magtspillet foregår i politik - og af hvor forskelligt politikere tænker og agerer. Men så har de drevne af dem alligevel noget til fælles: en isnende kynisme og en rasende ambition.

Annonce

Ingar Johnsrud

Født i 1974 i Oslo. Har studeret journalistik og filmvidenskab. Arbejder i dag som journalist i Oslo.

Han debuterede som forfatter i 2016 med første bind i en planlagt trilogi om politiefterforskeren Fredrik Beir. Romanen ”Wienerbroderskabet” blev en international succes.

I 2018 kom andet bind i serien, ”Kalypso”, som anmelderne også var begejstrede for. ”Korset” fuldender trilogien, der er solgt til udgivelse i 20 lande.

En murstensbog

”Korset” er en stor bog, ikke alene i betydningen god, men også helt bogstaveligt. Den er på over 500 sider. Men et af udmærkelsestegnene i denne roman er, at der reelt sker noget hele tiden. Bogen starter i en kælder, hvor en fange overfalder sin vogter og forsvinder. Så springer vi til en reception på Akershus i Oslo - og en af deltagerne, en meget succesrig sikkerhedskonsulent - en af regeringens betroede mænd - fortsætter videre i byen. Han henter sin elskerinde og har bestilt bord på en eksklusiv natklub. Der når han aldrig hen. Han og elskerinden myrdes i en vaskehal.

Tidligt næste morgen forsvinder en ung, kvindelig tv-journalist, der arbejdede på at afdække en skandale i norsk forsvarspolitik. Og så er politiefterforsker Fredrik Beir på arbejde i et miljø, hvor det er vanskeligt at få åbnet dørene.

Spøgelsesjagt

Lettere bliver det ikke, da det viser sig, at der er en sammenhæng mellem dobbeltdrabet og den forsvundne journalist - og endda med et massemord på en gård uden for Oslo 10 år tidligere. Beir får fornemmelsen af, at han ikke alene har fingrene i en meget varm grød, men også er på jagt efter spøgelser.

Jo længere, Beir trænger ned i sagen, jo stærkere bliver følelsen af, at hans overordnede helst vil have, han tager den lidt med ro. Det vil statsministeren også. Beir har fornemmelsen af, at der ikke spilles med åbne kort. Selv hans mest betroede kollega synes at skjule et eller andet.

Bogen foregår i højt tempo frem til en meget dramatisk afslutning. Uden kendskab til norsk filmindustri vil jeg mene, at her er manuskript til en ny storfilm - sådan hen i retningen af ”Sjakalen” - filmatiseringen af Frederic Forsyths fremragende thriller.

”Korset” er tæt på i kvalitet. En forrygende spændingsroman. Prisen for bogen er, at du mister din nattesøvn. Romanen er for omfangsrig til, at den læses på en dag, selv om man har lyst. Natten må tages med. Men bogen er det værd.

Ingar Johnsrud. Pr-foto

Ingar Johnsrud

”Korset”

Fem stjerner *****

516 sider, Gyldendal

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce