Annonce
Kultur

Boghylden: Fem gode romaner til hængekøjen

Arkivfoto.

I tvivl om, hvad du vil læse i sommerferien? Her er mine fem bud på danske bøger, som alle er underholdende og for fleres vedkommende også giver os læsere noget at tænke over. Selv længe efter bogen er læst færdig.

Annonce

Til krimilæseren

Lone Theils har fået fortjent succes med sin nye krimiserie om den lesbiske politiassistent Signe Brask, som efter nogle år i København er vendt hjem til Holstebro-egnen. Omdrejningspunkt er en gammel sag om en pige, der forsvandt på Hjerl Hede. En dag dukker en ung kvinde op og påstår, at hun er identisk med pigen. De 316 sider kan sluges i ét hug, men også holde til afbrydelser, når grillen skal passes eller kroppen dyppes. "Savnet" begyndte som en populær lydbogserie på Mofibo, men er nu også udkommet på tryk hos People's Press.

Fra virkelighedens verden

"Sygeplejersken" er skrevet af journalist Kristian Corfixen og er en afdækning af en af danmarkshistoriens mest usædvanlige drabssager. I 2017 dømte landsretten sygeplejerske Christina Aistrup Hansen til 12 års fængsel for mordforsøg på sine patienter. Corfixen, der sad med til alle retsmøder og har interviewet både den dømte, hendes kolleger, forsvarer, anklager, ofre, pårørende med flere, har skrevet om sagen på en måde, som er en krimi værdig. Det er spændende og gyselig læsning på én og samme tid. Udkommet på Lindhardt og Ringhof.

En historisk roman

En sønderjysk slægt gennem 100 år - fra 1914 til 2014 - er den røde tråd i Anna Elisabeth Jessens debutroman "Om hundrede år". Hvert år har sit eget kapitel og sin egen historie, men de hænger alle sammen. Det en forfriskende ny måde at fortælle om en slægt på. Romanens største styrke er dog, at de små, nære historier i familien kædes sammen med de store som Genforeningen i 1920, nazismen og den teknologiske udvikling. Danmarkshistorien bliver levende, vi kommer tættere på den sønderjyske mentalitet - alt sammen med sans for detaljer og stemninger. Udkommet på Rosinante.

Når det skal være kort

Orker du ikke lange romaner, og skal der kun læses én bog i ferien, så læs Leif Davidsens "Tag ikke imod en pølse i Moskva". En novellesamling, hvor forfatteren tager os med rundt i verden gennem 10 intense historier med 10 forskellige hovedpersoner. Fra Tokyo til Moskva. Fra Påskeøerne til Paris. Alle hovedpersonerne står foran et afgørende vendepunkt i deres tilværelse og har alle noget i klemme. Det kan være i forhold til loven, kærligheden, jobbet eller identiteten. Udkommet på Lindhardt og Ringhof.

Om liv og død

"Smaragdsliberen" er helt tilbage fra efteråret, men den bor stadig i mig, fordi Anne-Cathrine Riebnitzsky her har skrevet en medrivende roman om et af livets store spørgsmål: Døden. Er der noget, på den anden side? Er vi mennesker forbundet over tid og sted på en måde, vi ikke kan forstå, men måske mærke? En af hovedpersonerne er Pierre Levy, som er smaragdsliber, og han får efter et hjertestop et nyt syn på livet - og døden. Indimellem er romanen spændende som en krimi, men det er skildringen af de relationer og den kærlighed, der gør livet værd at leve, som også gør romanen særligt god at læse. Udkommet på Lindhardt og Ringhof.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce