Annonce
Nordfyn

Bogense-tradition med lille koks: Julemanden blev vækket, men det blev juletræet ikke

- Nå, det må være elektrikerens skyld, lød det fra julemanden også kendt som byens elektriker, Knud Skæg, da det koksede at få tændt juletræslyset. Foto: Dorthe Wolff
Et strålende vejr uden lige var med til at skubbe forældre og børn i retning af den gamle købmandsgård i Bogense lørdag over middag. Her skulle julemanden traditionen tro vækkes til dåd og juletræet tændes. Men kun den ene af de to ting lykkedes.
Annonce

Bogense: Solen bragede igennem fra en skyfri himmel, da julemanden skulle vækkes på loftet af købmandsgården i Bogense, hvor han har sovet i et helt år. Og det kunne mærkes i den lille, stemningsfulde gård, at vejret viste sig fra sin bedste side, for flere hundrede mennesker havde fundet vej dertil. Købmandsgården delte 114 godteposer ud til de fremmødte børn, som butikkens Mark Dahlstrøm havde stået og pakket aftenen før, og Bogense Handelsstandsforening fik udstyret bysbørnene med nissehuer i dagens anledning.

Dernæst blev der sunget to julesange, der ud fra dagens tema var "På loftet sidder nissen" og "Der bor en lille nissemand på loftets mørke rum". Og så skulle store som små hjælpe borgmesteren med at vække julemanden og hans kone. Et par omgange skulle der til, før end julemanden fik gnedet søvnen ud af øjnene og traskede ud i dagslyset.

Bogense Handelsstandsforening delte nissehuser ud. Foto: Dorthe Wolff
Annonce

Havde ikke fået tjekket lyset

Derfra gik turen til det store juletræ i bymidten, hvor julemanden sammen med børnene talte ned fra ti for at få tændt juletræet. Men da de kom til et, skete der ingenting.

- Nå, det må være elektrikerens skyld, lød det fra julemanden, som i flere år er blevet spillet af Knud Skæg, der er pensioneret elektriker fra byen.

Per Maegaard, formand for Bogense Handelsstandsforening, havde ellers netop forsikret julemanden om, at lyset nok skulle virke.

- Jeg havde lige gået og sagt til julemanden på turen derned, at jeg ikke havde fået tjekket lyset i år, men at det jo har virket alle de andre år, så hvorfor skulle det ikke også virke denne gang, lyder det fra handelsstandsformanden, der dog forventer, at lyset er bragt i orden inden weekenden er omme.

- Jeg må lige ind og have fat i Martin elektriker, lød det, inden han smuttede ind i varmen igen.

Og mon ikke børnene alle gik glade hjemme alligevel. Det vigtigste var trods alt, at det lykkedes at vække julemanden og få sendt ham til Grønland, så han kan lave gaver, inden han kommer retur til Bogense igen den 15. december.

Fra nissedreng til nissepige. Foto: Dorthe Wolff
Købmandsgårdens 114 godteposer vakte stor glæde. Foto: Dorthe Wolff
Traditionen tro blev der sunget julesange, inden julemanden skulle vækkes. Foto: Dorthe Wolff
Karl Knudsen på 1,5 år var blandt lørdagens yngste fremmødte. Foto: Dorthe Wolff
Der blev holdt godt øje med købmandsgårdens loftsvinduer. Foto: Dorthe Wolff
Endelig kom han. Foto: Dorthe Wolff
Vink og sol fra en skyfri himmel. Foto: Dorthe Wolff
En heldig én, fik lov til at holde julemanden i hånden på vej ned til byens juletræ. Foto: Dorthe Wolff
- Det var lidt ærgerligt, at magien ikke lige virkede, lød det fra handelsstandsforeningens formand, Per Maegaard, som dog forventer, at der er styr på lyset i løbet af weekenden. Foto: Dorthe Wolff
Julemanden blev kørt væk igen i hestevogn. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce