Annonce
Kultur

Bogense Sommercabaret: Jacques Brel-kabaret kalder ikke på skraldgrinet, men på det lille forknytte smil og latteren, som sætter sig stikkende på tværs i halsen

Birgitte Simonsen og Anders Gjellerup Koch i "Drømmen om Jacques", der opføres på Café 44 i Bogense til og med 25. august. PR-foto

Jacques Brel-kabaret kalder ikke på skraldgrinet, men på det lille forknytte smil og latteren, som sætter sig stikkende på tværs i halsen.

Scene: Belgieren Jacques Brel var en dannet provokatør. Opvokset i det bedre borgerskab lagde han afstand til det velnærende og selvtilfredse. Hans viser hudfletter bourgeoisiet og den kedsommelige pænhed. Brel sang om sømænd og ludere, beruselse og bræk, syfilis og gonorré, men også om den første uskyldige forelskelse, en elskov så omskiftelig som vejret og det modne pars erkendelse af kærligheden som livets konstant - trods momentvis kedsomhed og utroskab.

Annonce

Om forestillingen

"Drømmen om Jacques Brel"fire stjerner

Bogense Sommercabaret, tirsdag 14. august: "Drømmen om Jacques - en Jacques Brel Cabaret".

Ide/manus: Birgitte Simonsen. Instruktion: Kurt Dreyer. Mevirkende: Birgitte Simonsen og Anders Gjellerup Koch. Kapelmester: Ulf Starup.

Opføres tirsdag-lørdag til og med 25. august.

Elskeren Brel

I Bogense Sommercabaret er det ikke den politisk indignerede Brel, vi møder. Det er illusionen om elskeren Brel. Skuespilleren Birgitte Simonsen har fået ideen til forestillingen, hvis ramme er en kvindes møde med idolet Jacques Brel. Umærkeligt flytter historien fra de tos lynforelskelse til skildringen af kærlighedens uvæsen - med nærbilleder af de mennesker, som kærligheden ikke er forundt, og som i bedste fald køber sig til lidt ømhed hos en udslidt kvinde i en baggård.

Man kan læse en fortløbende handling ind i kabareten eller se den som fragmenter af levet liv. Med forbindende tekster især hentet fra Shakespeares poesi er barren sat højt. Men hvis man ikke fortaber sig i at tolke udsagnene, men lader sig føre med ordstrømmen, bliver teksterne åndfulde åndehuller i Brels ubarmhjertige og humoristiske univers.

Brels kvinder

Anders Gjellerup Koch er en fremragende musicalsanger, men viser her, at han også mestrer chansonens enkle og ligefremme stemmeføring. Stærkest er hans fortolkning af "Karrusellen", "Bruxelles", "Gas" og "Hvordan myrder man sin kones ven".

Birgitte Simonsen er skiftevis skøge, sexobjekt og uskyldigheden selv. Hendes hæse vokal klæder Brels kvinder. Både de alt for ivrige, de afmålte, de fortvivlede og de fornedrede. Finest ramt i "Amsterdam", "Jeg elsker" og "Du må ikke gå". Enkelte gange glipper teksterne, men når hendes blik hager sig fast i Anders Gjellerup Kochs, vender ordene og roen tilbage.

Banale Brel

Persontegningen er solid og sine steder rørende, men instruktøren Kurt Dreyer har stort set fravalgt det råt udleverende, diabolske og desperate. Det er ærgerligt, for en tekst som "Folk med karakter", der med Dickensk giftighed udpensler en dystopisk lilleverden, ville virke endnu stærkere, hvis sangforedraget stod i grel kontrast til klaverets "Jazz på svenska"-idyl. Første akt er mest velkomponeret. Et par Edith Piaf-klassikere er fyldstof efter pausen, og selv om Brel, i hvert fald i dansk oversættelse, af og til virker banal, er det intet mod de Piafske klichéer.

Ulf Starup er en loyal pianist, der med selvfølge retter ind og følger skuespillerne, hvis de er på afveje. Allerede ouverturens broderen videre på Faurés "Efter en drøm" forudsiger med udviklingen fra det ukompliceret flydende til det stadigt mere vemodige, at her er noget på spil. Varslet holder stik, for det er ikke skraldgrinet, der dominerer, men det lille, forknytte eller melankolske smil og latteren, som sætter sig stikkende på tværs i halsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce