Annonce
Danmark

Boganmeldelse: Morten Sabroe: "Mit halve hjerte, mit hele liv".

Morten Sabroe. Foto: Franne Voigt/Politikens Forlag

Bøger: Morten Sabroe har rundet de 70, har fået dårligt hjerte, og nu drager han til Thailand medbringende en lille sort notesbog med stof til en ny roman, der igen bygger på hovedstolen: forholdet til forældrene. "Det man flygter fra, står i notesbogen som bliver ved med at følge en. Man kan brænde den eller smide den i vandet, den vil ikke forsvinde. Den forsvinder aldrig. Jeg behøver ikke engang åbne den for at se hvad der står i den". Han kan og vil ikke længere flygte fra den mor, der engang skrev et brev til "min forhenværende søn", han vil skrive sig fri af hende. Det projekt er der kommet en vigtig eksistensdebat ud af.

Som den nådesløse menneskekender, Sabroe er, skåner han hverken sin mor eller sig selv i forsøget på at forsone sig med den mor, som aldrig besvarede hans kærlighed, der så forvandlede sig til foragt og sågar had, et had, han nu prøver at tilgive sig selv og hende. Uden sentimentalitet beskriver han "drengen i mørket", siddende i kulden og skyggen af en, der ikke evnede at elske sin søn, men når den nu ældre forfatter vender blikket indad, spørger han sig, om han ikke selv lider under den forbandelse ikke at kunne elske og kun skriver for at blive elsket. Befinder han sig i virkeligheden ikke - som moren - godt med misantropien?

Det er de tunge emner, Sabroe lægger på "Den Eksistentielle Stegepande", selvmordet er et andet af dem: "Der er et ord min mor sagde som var det ordet man skulle sige for at blive lukket ind i Paradis: FRIDØDEN." "FRIDØDEN var et adelsmærke, en orden man hæftede på sit bryst, så man kunne stille sig op i rækken af helte, der havde valgt ikke at ligge andre til last, og ikke at lade sig ydmyge af dødens hensynsløse fremadskriden, men at ranke ryggen og se ligeud, ind i dødens strålende rige, hvor man vil komme til at sidde til højbords med heltemodige mænd og kvinder, deriblandt Hemingway, som hun heller ikke havde læst en linje af, men hvis berømmelse gjorde ham jævnbyrdig med hende, tårnspringersken fra de olympiske lege i Los Angeles 1932, Ingrid Larsen".

Moren tager aldrig springet, men dør ydmyget og syg i en seng; ét er at ytre eksistentialismens kongeord om valg og frihed, noget andet at omsætte dem i praksis. Ved at lægge selvmordet på den eksistentielle stegepande og derved gøre det til en mulighed i en selv, gør Morten Sabroe det imidlertid til en umulighed, som han selv siger. Op på panden med jammer og elendighed, vend det som en pandekage, og konverter det til livspotentiale.

"Mit halve hjerte, mit hele liv" er en kras realistisk, modig bog om det absurde liv og dets ensomme mennesker, om barnet, der vælger kunsten for at forskønne livet, om den gamle og syge, der med humoren som våben kæmper for ikke at lade sig trække ned af realiteterne. En bog, der forsvarer livet på trods, afskriver Gud som svindel og tryllekunst, og som klandrer samtiden for en glat, puristisk konsensustænkning. Skrevet af en forfatter, der opfordrer til at skrive solen sort, men med humor, og selv gør det:

"Varm din pen op i Helvede, men gør det med djævelsk humor, sort komik og overdrivelser, sådan som Céline gjorde i sine dødsforagtende tekster. Han var ikke en middelklasseforfatter som Roth, han havde set ting, og det er forskellen, man skal have set ting før man kan le Célines latter foran Døden".

Ung og gammel: Læs, og bliv klog.

Morten Sabroe:

"Mit halve hjerte, mit hele liv"

272 sider, Politikens Forlag

Morten Sabroe: ?Mit halve hjerte, mit hele liv?. Foto: Politikens Forlag
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce