Annonce
Danmark

Boganmeldelse: Line-Maria Lång: "Blå tiger"

Line-Maria Lång. Foto: Lizette Kabré/Rosinante

Bøger: Det starter så godt i Line-Maria Lång seneste roman "Blå tiger", der udforsker en ung piges indre. I nutid og i datid beskrives Timian, som er opvokset i et hippiekollektiv med alt, hvad der hører til af bollerum, hennahår og selvbestemte familiestruktur, men som nu bor i sin egen lejlighed, arbejder som handicaphjælper og forsøger at leve et almindeligt liv uden at gøre sig for bemærket.

I en bog noterer Timian regler, som skal sikre hende en almindelig adfærd i det almindelige liv, som hun stræber efter at leve, men under overfladen gemmer hun på en stor lyst til at slippe sin indre blå tiger løs. En umiddelbar og instinktivt styret tiger, som viste tænder i hendes barndom dengang i kollektivet, og som fik hende stemplet som anderledes og farlig. En tiger, hun har forsøgt at tæmme siden da.

Det begynder så godt. Sproget leger sig gennem den stærke fortælling om den psykisk sårbare kvinde, men da hun pludselig vælger at opsøge sin fortid, er det, som om bogen tager en kaotisk drejning, hvor sproget ændrer sig, fortællingen ændrer sig, Timian ændrer sig.

Det begynder så godt, men bogens sidste 75 sider bliver så forvirrende og voldsomme, at det er lidt ligesom at se en actionfilm, der til slut skal buldre og brage så meget, at både fokus og historie forsvinder i ild og forhastede kampscener. Slutningen gør, at det er svært at genkende den hovedkarakter, som man først lærte at kende i "Blå tiger" - og det er ærgerligt.

Line-Maria Lång:

"Blå tiger"

272 sider, Rosinante

Annonce
Line-Maria Lång: "Blå tiger". Foto: Rosinante
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce