Annonce
Kultur

Boganmeldelse: Historisk stof lever

Martin Jensen. Foto: Forlaget Klim
Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”.

Bøger: Født på Vestfyn som søn af Else Hore, landsbyens offentlige fruentimmer, stod det ikke skrevet i stjernerne, at Rasmus skulle ende som gårdejer i Virginia og komme til at deltage i den amerikanske borgerkrig. Men sådan blev hans livsforløb, der er fint skildret i Martin Jensens “Døden er et øjeblik”.

Opvæksten var barsk, og efter at været plaget af skiftende bønder slog Rasmus sig på kriminalitet med “Sosmeden” som bagmand. Han indprentede i den unge Rasmus, at skulle man overleve i et skarpt klassedelt samfund, som det tegnede sig her midt i 1800-tallet, var det bare om sørge for sig selv før alt andet.

Rasmus havde dog set for megen social elendighed til at kunne se bort fra sin menneskelige retfærdighedsfølelse, og efter at være sendt til Amerika af vestfynske bønder, der ikke ville finde sig i hans kriminalitet, var det da også denne moralske ansvarsfølelse, der kom til at styre hans videre skæbne.

Tilfældet ville, at Rasmus netop ankommet til Sydstaterne reddede Jed fra et knivoverfald, og i taknemmelighed over hans resolutte indgriben endte han med at få “overdraget” såvel hustru som gård af Jeds rige sydstatsfamilie. Men tingene blev alt andet end enkle for Rasmus, og Martin Jensens viser, hvor fin en forfatter han er, når han på en nuanceret tegnet samfundsmæssig baggrund får udstyret sine personer med så megen dybe, at de kommer til at stå skarpt for læseren.

Rasmus' store uheld var, at han lod sig styre af sin trofasthed, samtidigt med at han som deltager i borgerkrigen kom til at kæmpe på Sydstaternes side. Alt i hans livsforløb tilsiger ellers, at hans sympati burde ligger hos dem, der vil gøre op med slaveriet. Men så grumt kan livet altså forme sig, og som læser føler man den smerte, livet påfører Rasmus.

Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”

428 sider. Forlaget Klim, er udkommet. 4 af 6 stjerner

Annonce
Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”. Foto: Forlaget Klim
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce