Annonce
Kultur

Boganmeldelse: Elsebeth Egholm: 'Frit fald'

Elsebeth Egholm. Foto: Les Kaner/Politikens Forlag

Bøger: Elsebeth Egholm har fat i sin læser med den nye kvindelige hovedperson Rina. Om dagen er hun den professionelle læge, men om natten klatrer hun op ad de højeste huse i Aarhus, dels fordi hun nu engang kan det, dels for at placere paste-ups på iøjnefaldende steder.

Som læsere af Elsebeth Egholms første bind i serien om kvinden med dobbeltlivet vil vide, var Rina under en af sine klatreture vidne til en ulykke. I en bygning ved siden af den, hun befandt sig på, faldt klatreren Henrik ned og omkom. Hans død er det store traume, som styrer Rinas adfærd i “Frit fald”, for hvorfor stalkede han hende, og hvem trådte ham over fingrene, da han nåede taget, så han styrtede i døden?

Men Egholm har mere i krimiposen end det. Hos politiet er Rinas gode kontakt Helge Stanek fjernet fra hendes sag for at tage sig af fundet af en arm i vandet tæt ved Grenå Havn. Det bliver starten på en klam affære, hvor mænd af det bedre borgerskab arrangerer gangbangs med unge kvinder, der er økonomisk klemte. Uden de helt store profetiske evner er man naturligvis klar over, at tingene hænger sammen, så Rina og Helge slipper til stor fornøjelse for læseren ikke hinanden.

Som altid hos Elsebeth Egholm drages man ubønhørligt ind i handlingsforløbet. Hun kan noget helt særligt, når det drejer sig om at trænge ind i de meget forskelligartede miljøer, hun skildrer. Forskellene kan som her næppe være større: vertikale udfoldelser op ad husmure over for løsslupne og grænsesøgende adfærd på de horisontale lagner. Hertil kommer forfatterens beherskelse af Aarhus’ byrum som scene for handlingen, der er fænomenal. Turistforeningen kommer ikke uden om at tildele hende en eller anden påskønnelse for skildringen af byens liv og topografi.

Elsebeth Egholm:

”Frit fald”

432 sider, Politikens Forlag

Annonce
Elsebeth Egholm: ”Frit fald”. Foto: Politikens Forlag
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce