Annonce
Bøger

Boganmeldelse: Cola den nye sort i parforholdet

Janne og Peter er gået i cola. Hvis nogen hører disse ord om et vennepar, så er det altså ikke, fordi Janne og Peter har et overbrug af den brune drik. Men de har derimod besluttet at bo hver for sig, men fortsat være kærester.

Den er skrevet ud fra egen erfaring, idet hun nu på andet år er kæreste med den mand, som hun dannede par med i 22 år, hvoraf de 14 var som ægtefolk. Nu har de fundet melodien ved at have hver sin bopæl, men fortsat være kærester og have et vist samkvem.

Det er et dristigt projekt, forfatteren her giver sig ud i. Måske endda dumdristigt. For hvad der er godt for et par, kan være det rene gift for det andet. Og under alle omstændigheder vil det stærkt tilrådes, at man bruger sin sunde fornuft, inden der går cola i parforholdet.

Heidi Kølle Andersen gør indgående og ærligt rede for, hvad der førte til ”cola”-forholdet, altså "COouples Living Apart". Det er noget med at veje for og imod mulighederne for opfyldelsen af egne ønsker og behov i livet.

Hun har til bogen fået hjælp fra religionsforsker Katrine Frøkjær Baunvig, fremtidsforsker Marianne Levinsen og parterapeut og sexolog Jesper Bay-Hansen.

Bogen føjer ifølge forfatteren endnu en farve til samlivsgalleriet. Nu er det nok trods alt ikke spritnyt med parforhold hver for sig. Det er noget, som mange ældre, der har mistet en ægtefælle, og som finder en ny veninde/ven, praktiserer. Men det er naturligvis mere kompliceret, når der følger mindreårige børn med i forholdet.

Diverse: Heidi Kølle Andersen: "Parforhold - sammen hver for sig"

110 sider, FILO

Annonce

Om forfatteren

Heidi Kølle Andersen er født i Bagenkop i 1974 og bor i Odense.

Cand.mag. i dansk og historie fra Københavns Universitet (2002).

Certificeret i forlæggeri fra CBS (2008), Master i ICT and Learning (2012-14) og har færdiggjort forfatterskolen Gladiatorskolen (2015).

Redaktionschef på forlaget Filo siden slutningen af 2017.

Havde i 2018 stor succes med romanen ”Døden kommer med ål” om sin opvækst i den langelandske fiskerby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce