Annonce
Kultur

Bog: Danmark for folket

Annonce

Hvad skal alle disse historikere dog sidde og nørde for? Skrive alenlange uforståelige afhandlinger om perifere problemstillinger, som kun de færreste interesserer sig for? Spørgsmålet er retorisk, og svaret ligger blandt meget andet i "Historien om Danmark". Det nærmeste, vi i 2017 kommer solid, nøgtern og fagligt velfunderet historieformidling, højt hævet over kortfristede politiske og andre dagsordener (og her forholder jeg mig alene til de to bøger, og ikke til tv-serien).

Historikerne skal skabe overblik over udviklingen af vores samfund. De skal forske i og formidle uoverskueligheden, der gør, at vi forstår forudsætningerne for, hvem vi er i dag. Hvor vi kommer fra, og hvem der har præget vores historie. Vi skal kende forskel på myter, fordomme og det, som vi på baggrund af grundige studier, når frem til som en "sandhed", der bygger på - ja netop: Historikernes arbejde med kilderne.

Annonce

Hver generation sin udlægning

Jeg har gennem de seneste 50 år hørt, set og læst Palle Lauring, Erik Kjersgaard, Politikens og Gyldendals forlags monumentale værker. Hver generation har sin udlægning, der afspejler tiden. Fra det folkelige og livlige til det dybt intellektuelle. Værker, der brugtes flittigt på historiestudiet og derhjemme. Samlede, indsigtsfulde og populære fremstillinger suppleret med kortere afhandlinger båret af bestemte temaer i tiden - historikerens interesse og mission.

DR og Gads Forlags udgivelse afspejler en minimalisme, hvor der er skåret ind til benet i omfang og suppleret med fremragende illustrationer. Et godt billede på en tid, hvor fordybelsen på den ene side har svære kår, og der på den anden side noteres en stigende interesse for historie. Dette dilemma fyldes fremragende ud af de tre historikeres bud på en fortløbende fortælling om udviklingen fra Christian IV til velfærdssamfundet. Meget er velkendt, og noget er nyt. Men det er alt sammen velfortalt og fremragende illustreret.

Fremskridt og tilbageslag, krige og konflikter, enevælde og demokrati. Er det at tale ned til læseren, at klare det hele på 900 sider, hvor der tidligere har været brugt flere 1000 sider? Jeg tror det ikke - kvaliteten er åbenlys, og forhåbentlig fortsætter historieinteressen sin opadgående kurve i tidens sprog og med tidens virkemidler.

Annonce

Men hvem skriver hvad?

Men hvorfor må vi ikke vide, hvem der skriver hvad? Hvor vi ved det fra, og hvor vi kan læse mere? Komme i dybden med et tema, en begivenhed eller en person? Et ærgerligt valg fra udgivernes side. Jeg er med på, at kompleksiteten og kildematerialets omfang gør det til en kæmpe opgave at trække én tråd gennem vores (især) nyeste historie.

Jeg føler mig helt tryg ved, at fremragende historikere formår at skabe netop denne sammenhæng. De balancerer mellem den gode historie og det store overblik. Mellem enkeltsager, der definerer en tid samt strukturer og personer, der har sat deres præg på din og min hverdag.

Historie

Morten Fink-Jensen, Jes Fabricius Møller og Niels Vium Olesen: "Historien om Danmark. Reformation, enevælde og demokrati".

567 sider, Gads Forlag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce