Annonce
Gear

BMW lufter ny elektrisk crossover

Den kommende elektriske BMW iNext begynder at tage form. Den bliver testet under ekstreme forhold i Sverige. Foto: BMW

Den høje elektriske BMW iNext, som kommer i 2021, er i gang med omfattende test.

Der er tryk på alle de elektriske kedler i bilindustrien. Det gælder også hos BMW, som har ført sidste års iNext-koncept så meget videre mod virkelighed, at bilen nu testes i polarkulde i BMW Groups eget testcenter i Arjeplog i Nordsverige. Det viser halvformummede billeder af en prototype.

Den mere end fem meter lange og 1,6 meter høje bil er større end BMW X5 og skal konkurrere mod for eksempel Audi e-tron og Mercedes EQC, når den kommer i 2021.

Der spekuleres i, at bilen får et endog meget kraftigt batteri, så rækkevidden vil kunne være betragtelig.

BMW'en bygger på en ny elbilplatform, som også skal bære den mindre elektriske BMW i4, der ligeledes kommer i 2021.

Allerede i 2020 vil den høje iX3 dog være på banen.

Annonce
BMW iNext minder om konceptbilen fra i fjor, men bagdørene og frontgrillen er ændret. Foto: BMW

Hård test

Det er ikke tilfældigt, at de nordlige egne med kulde, is og snedækkede veje er rammen for testen.

Den lave friktion på sne og is betyder, at samspillet mellem firehjulstrækket og de elektroniske støttesystemer kan testes under langt mere ekstreme forhold end normalt. Den til tider meget ujævne og ru overflade er også et godt udgangspunkt for test af undervogn og affjedring.

I samme ombæring bliver elmotoren, højspændingsbatteriet og kølesystemet testet i den nordiske vinterkulde. Her handler det om at udvikle et effektivt energistyringssystem og klimaanlæg, som fungerer under de forhold, uden at rækkevidden påvirkes for meget.

Det er dog klart, at vægtfordelingen er anderledes i en elbil. Derfor gør BMW også meget ud af at fortælle, at styringen og bremsesystemet også fintunes under en række forskellige forhold. Den energi, der kan opsamles ved nedbremsning, varierer således under forskellige kørselsforhold. Derfor testes BMW iNext både på snedækkede grusveje som tør asfalt og spejlblank is.

BMW Group, der også omfatter Mini og Rolls-Royce, har en stribe elektrificerede modeller på banen. I 2025 skal der være mindst 25 af slagsen, hvor mindst 12 er fuldt elektriske.

Den nye elbil lanceres i 2021 og ventes at få en rækkevidde på op til 700 kilometer. Foto: BMW
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce