Annonce
Gear

- BMW'en er nul bullshit

Foto: Anne Bæk

Vi kender Christian Grau som skærmtrold og bilentusiast. Hans første bilkærlighed var en rød Alfa Romeo 146, mens hans seneste forelskelse er en rød BMW E30 cabriolet.

Man tror, man kender nogen. Men selvom jeg har tilbragt timer og dage i Christian Graus selskab med alt fra test af Citroën Berlingo til surfing i Sydafrika, så gik det op for mig, at jeg egentligt ikke kendte hans heureka-øjeblik.

Det tidspunkt, hvor bilpassionen blev vakt. Det tidspunkt, hvor basen for hans sprudlende virke som automobil-meningsdanner blev lagt.

Så jeg har sat ham stævne for at høre historien.

Vi sidder i hans køkken med vores mælkede kaffe. Mere hårdkogte journalister er vi heller ikke. Han tygger på spørgsmålet og vender så tilbage til barndommen.

- Jeg kan huske, at min stakkels skilsmisseramte far ikke helt vidste, hvad han skulle stille op med os hver anden weekend, så han tog os på køreture til for eksempel Stevns Klint. Og jeg husker på en af de køreture, at han begejstret sagde: "Kig op og se den bil der." Det var en Ford Mustang, og den gjorde indtryk på mig.

En brølende V8-motoriseret Ford Mustang kan få de fleste drengebørn til at smile bilbegejstringens første smil. Grau begyndte da også at læse bilblade, men som teenager fik han andre prioriteter end at læse bilrevyen.

I midten af 1990'erne blev passionen og fornemmelsen for køreglæde dog for alvor vækket til live.

- Min daværende kæreste og jeg skulle have anden bil, og denne gang skulle den være ny efter en række lortespande. Jeg var blevet ret interesseret i den dengang helt nye Fiat Bravo. Da vi skulle prøve bilen, var det hos en multibrandforhandler, og lige ved siden af Bravo'en holdt en rød Alfa Romeo 146, og den kostede kun omkring 15.000 kroner mere. Den måtte jeg ud at køre i, siger han med en begejstring, der næsten giver mig lyst til at tage tilbage til 1990'erne for en tur.

- Først kørte vi pligtskyldig en tur i Fiat'en, inden jeg satte mig ind i Alfa'en. Allerede da jeg drejede nøglen, vidste jeg, at no way skulle vi have en Fiat. Lyden af boxermotoren og måden, den leverede feedback på. Det var første gang, jeg mærkede ægte køreglæde, og fra den dag begyndte jeg at være fascineret af nye biler igen.

- Men hvornår blev den interesse professionel? Hvornår begyndte du at få et betalende publikum for din interesse og holdning til biler?

- Ud over at skrive reklametekster havde jeg en nebengesjæft som musikanmelder for Gaffa, B.T. og sidenhen Euroman. Men jeg var langsomt ved at blive træt af at hænge med musikere og høre en ny plade med S.O.A.P. 15 gange i løbet af en påskeferie for at anmelde den. Jeg følte, jeg brugte utrolig meget tid på dårlig musik.

Annonce
Foto: Anne Bæk

Altid en 911'er

På Euroman skrev man dog også om biler, og det var rimeligt kaotisk og ukoordineret i de år. Så langsomt fik Christian Grau det fulde ansvar for stofområdet. Siden er han også kommet på tv med bilprogrammet "Vi elsker biler" og som fast bilanmelder i "Go' morgen Danmark".

Det var den røde Alfa Romeo 146, der skabte bilentusiasten, og Christian Grau har været alfist lige siden. Lige nu er det en Alfa Romeo GT Veloce fra begyndelsen af 1972, der holder i vinteropmagasineringen.

- Den var en "dream come true". Da jeg var barn, havde naboen sådan en, og jeg har ikke tal på alle de timer, hvor jeg har stået og kigget på den. Det var en unik bil omgivet af Fiat 127'er, Citroën Dyaner og alt muligt andet kystbanesocialistisk lort.

- Men hvordan harmonerer det med den gamle BMW 3-serie cabriolet, jeg ved, du købte i foråret. Den er stram, tysk og kantet, og virker som Alfa Romeoens modsætning?

- Ja, men det er begge biler, jeg har kigget længe og begejstret efter. I begyndelsen af 1990'erne arbejde jeg som PR-medarbejder i musikindustrien ude i Nordhavnen, og der var en i nabovirksomheden, der havde en rød BMW E30 cabriolet. Jeg kunne ikke gå forbi den uden at kigge ind i den. Den har et neutralt og germansk design. Ikke lige så raffineret som Alfa'en, men et ikonisk design. En bouillonterning af BMW-design med fire runde lygter og store nyrer. Den udstiller, hvor kompliceret Alfa'en er. BMW'en er nul bullshit, og den har stået ude foran huset hele sommeren. Alfa'en tager jeg ikke engang ud i regnvejr. Jeg er stadigvæk helt nyforelsket i BMW'en. Den er en no brainer, og så føles den som en ny bil sammenlignet med Alfa'en.

Hjertet banker altså for biler. Ikke kun i professionel forstand, men også i fritiden. Derfor ved jeg også, at der altid er en ny vogn i sigtekornet, for jeg har til gode at møde den bilentusiast, som ikke altid pønser på en nyerhvervelse. Så hvad er det? Hvad er det næste?

- Den næste er altid en Porsche 911. Det er et flueben, der gør ondt, at jeg ikke har fået sat. Jeg har pønset på at skyde Alfa'en af og købe en 911'er. Alfa'en købte jeg oprindeligt, fordi jeg ville have en gammel 911. Men de var dyre, så i stedet for at købe den "forkerte" 911 ville jeg købe den "rigtige" Alfa. Og der sidder en abe på min skulder og slår sig på lårene af grin over, at jeg ikke købte 911'eren dengang, for siden er priserne eksploderet, men når man er selvstændig, sejrer fornuften altid. Jeg går dog og lurer på 911'ere hele tiden, og jeg dør som en ulykkelig mand, hvis ikke jeg har haft en 911 først. Jeg ville dø med en følelse af at være uforløst.

Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Det var en rød Alfa Romeo 146, der gjorde Christian Grau til bilentusiast. Men for ikke så lang tid siden købte han en rød BMW E30 cabriolet. Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Foto: Anne Bæk
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce