Annonce
Fyn

Bluessange til børnebørnene: Helner har skrevet sit musikalske testamente

Lasse Helner har skrevet sange til et helt album i månederne efter, at corona lagde landet og det meste af verden ned. Det udkommer inden jul, mens den første single lander til september. Foto: Ard Jongsma
Da Lasse & Mathilde udskød deres Danmarksturné i foråret, fik Lasse Helner masser af tid til at reflektere over livet. Det udmøntede sig i et væld af nye sange, der kan høres flere steder på Fyn de kommende uger og udgives på et gedigent bluesalbum inden jul.
Annonce

Musik: - Hvordan det end går med corona, bliver der skrevet nye sange i anledning af den, sagde Lasse Helner i et interview med denne avis 15. marts.

Den forudsigelse viste sig at holde stik for den 73-årige musiker, der i foråret fik prikket hul på en guldåre af sange, som udkommer på albummet ”Over The Hill - Still Got The Thrill” inden årets udgang.

Denne artikels signatur har fået lov at høre tre af de rå sange. Titelsangen har en umiskendelig Johnny Cash-feeling over sig, der vækker minder om det amerikanske ikons ”American Recordings”. Lige som Cash har Lasse Helner en alvorlig, sentimental stemme, der  indgyder håb.

Fakta

Lasse Helner optræder med band på Lundeborg Havn fredag 28. august og på Ådalscenen i Gislev lørdag 29. august.

Lasse & Mathilde indleder den udskudte Danmarksturné 16. september i Frederikshavn. De optræder blandt andet i Kolding, Herning og Vejle, men ikke på Fyn i denne omgang.

- Det kan sagtens være, der er nogle ligheder. Hvis ikke man skal bruge sin alder til at reflektere over livet, er der ikke mange fordele at drage af den, siger Lasse Helner og ler.

Det har været spændende for ham at tage sit liv op til revision. Men også emotionelt hårdt, fordi han har skrevet en form for musikalsk testamente til sine børnebørn.

- Det påvirkede mig mere voldsomt at skrive sange til mine efterkommere i kraft af mine børn og børnebørn. Den ene fik den simple titel ”Love Love”, fordi jeg har erkendt, at kærlighed er det, alt andet i livet kredser om og udspringer af, siger Lasse Helner.

Kærlighed er omdrejningspunktet på albummet, hvilket understreges af en anden sangtitel, ”Love Is Lord of All”, der er lånt fra Sinead O’Connors sang ”My Lagan Love”.

- Uden at blive bibelsk er det den vigtigste lære i livet, at kærlighed og næstekærlighed overtrumfer alt andet. Det er kærlighed, der skal redde verden, og mine børnebørn står i den grad over for mange udfordringer. Det inspirerede mig til ærkebluessangen ”Troubled World”, siger Lasse Helner, der for første gang i karrieren har skrevet samtlige sange på et album.

Det er med afstand hans mest personlige udgivelse i en karriere, der efterhånden strækker sig over syv årtier.

- Det er helt afgjort de sange, som har været sværest og mest vigtige at få skrevet. Hvis ikke det havde været for corona, er det ikke sikkert, de var kommet til verden. Så noget godt har pandemien resulteret i, siger Lasse Helner.

Annonce

Optræder på hjemmebane

Det er et nyt band, der medvirker på ”Over The Hill - Still Got The Thrill”, selv om Lasse Helner har spillet sammen med de fleste af medlemmerne tidligere.

Corona tvang ham til at gå på rov i lokalområdet, så han har allieret sig med guitaristen Kell Dalager, som også lægger studie til, bassisten Torben Grønning og guitaristen Thomas Bundgaard. Trommeslageren Niels Bo Poulsen kommer fra Aalborg, mens den mangeårige kollega Ole Fick kommer fra København.

- Jeg har længe drømt om at spille sammen med Niels Bo, så heldigvis fik jeg ham lokket hele vejen til Sydfyn. Ole Fick medvirker også på et par sange, men han kommer indtil videre ikke med live. Hans helbred er lidt skrøbeligt, derfor tager han ingen chancer, siger Lasse Helner.

Sangene er luftet på Dexter i Odense, men Lasse Helner glæder sig til at optræde både på hjemmebane på Lundeborg Havn og på Ådalscenen i Gislev. Især Gislev-koncerten sætter gang i billedhjulet med minder.

- De første 10 år, jeg var sammen med Mathilde, boede vi i Gislev. Eller Ravndrup og Sandager for at være helt præcis. Da jeg optrådte med Mathilde på Ryslinge Kro i august 1976, havde ingen af os tænkt, at vi ville tilbringe resten af vores liv på Fyn. Dengang havde vi kun indspillet ”Pigesind” sammen og havde ingen anelse om, at vi senere ville danne par musikalsk og privat, siger Lasse Helner.


- Uden at blive bibelsk er det den vigtigste lære i livet, at kærlighed og næstekærlighed overtrumfer alt andet. Det er kærlighed, der skal redde verden, og mine børnebørn står i den grad over for mange udfordringer.

Lasse Helner, musiker


En bekendt af hans senere gode ven Jan Toftlund sagde til dem, at det ikke kunne betale sig at bestille et værelse for en enkelt nat, da de ville ende med at blive meget længere.

- Det var totalt “Hotel California” med linjen: “You can check out anytime, but you can never leave”. Miljøet omkring Gislev og Ryslinge var fantastisk, og det var hårdt, da Ryslinge Kro blev jævnet med jorden i 2000, selv om jeg var stoppet med at drikke. Den gamle kro var på en måde epicenter for en masse musikalske relationer og venskaber med Peter Færgemann og Jan Toftlund, siger Lasse Helner.

Annonce

Gislev spillede central rolle

Mange af dem, der er med til at arrangere koncerter på Ådalscenen, er gamle kendinge fra Midtfyns Festivalen.

- Næsten alle har haft en tilknytning til festivalen, som vi selv var en indgroet del af. De har skabt en superfin koncertramme med inspiration fra Helge Engelbrechts ”Mariehaven” i Ansager. De præsenterer mange fine navne, og programmet 29. august med Sko/Torp, Poul Halberg & Friends, Mek-Pek & The Debitors og mit eget nye bluesband, synes jeg, er rigtig flot, siger Lasse Helner.

Selv om han er ude for at præsentere sine nye bluessange, er der en enkelt sang, han får svært ved ikke at spille i Gislev.

- ”Fyn er fin” skrev jeg melodien til, da vi boede i Ravndrup. Teksten var et takkebrev, som Jan Monrad skrev til Midtfyns Festivalen. Sangen var egentlig tænkt som en spøg, men har nu fulgt Lasse og Mathilde i 40 år. Vi skrev sange til seks plader i den tid, vi boede omkring Gislev, så en markant del af vores musik er født der, siger Lasse Helner.

At tænke tilbage bringer både smil og tårer.

- Mange af de mennesker, der har været med til at forme mit liv, er her ikke mere. Peter Færgemann og Jan Toftlund døde alt for unge inden for to år for 30 år siden. Kigger jeg mig over skulderen, bliver jeg forbløffet over, hvor mange der efterhånden er væk. De var her lige, og nu går jeg helt alene ... Eller i hvert fald næsten. Min far gav mig et godt råd i den henseende, da han var 95 år: ”Sørg altid for at have yngre venner, så ender du aldrig ensom”. Det var faktisk et godt råd, konstaterer Lasse Helner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce