Annonce
Erhverv

Blomstergiganten Gasa solgt til kapitalfond

Gasa Group er ikke længere ejet af de danske landmænd. Foto: Gasa Group

DLG har solgt Odense-koncernen Gasa Group til investeringsselskabet Erhvervsinvest. I forbindelse med salget stopper den administrerende direktør hos Danmarks største blomstereksportør.

DLG-koncernen, der har været hovedaktionær af Gasa Group i omkring 10 år, sender den meget store blomstereksportør ud på åbent vand. Den landbrugsejede koncern har solgt Odense-virksomheden til investeringsselskabet Erhvervsinvest. Det oplyser DLG i en pressemeddelelse.

Koncernen har 430 ansatte, heraf er de 270 i Danmark - stort set alle på Fyn.

Gasa Group er en helt afgørende virksomhed for de mange fynske gartnerier, der producerer potteplanter, fordi den står for salget af en stor del af blomsterne. Koncernen, der tidligere var ejet af gartnerne, har gennem årene opkøbt stort set alle danske konkurrenter - senest Bøg Madsen i det sydlige Odense.

DLG blev medejer i 2000 og fik hovedparten af aktierne i Gasa Group i 2006, da virksomheden var i en langvarig krise og DLG skød flere penge ind. I 2015 fik de mange gartnere tvangsindløst deres mindre aktieposter. DLG beholder 20 procent af aktierne, mens Erhvervsinvest overtager 80 procent.

Efter mange svære år har omsætningen i de seneste tre år været stigende, og der har været nogenlunde hæderlige overskud.

Annonce
Den hidtidige administrerende direktør, Niels Søren Rasmussen, stopper i Gasa Group. Arkivfoto: Trondur Dalsgard

To direktører i stedet for én

I forbindelse med salget skal den store handelskoncern i Bolbro have ny topchef. Administrerende direktør Niels Søren Rasmussen skifter tilbage til DLG-koncernen, hvor han arbejdede, før han kom til Gasa. I stedet får virksomheden ifølge pressemeddelelsen en fælles direktion bestående af Daniél Vesterlund, der hidtil har været driftsdirektør, og Claes Riber, der hidtil har været økonomidirektør. Bestyrelsesformand bliver H.C. Madsen, der tidligere har været administrerende direktør for Danske Spil, Coop og Ikea Danmark.

Erhvervsinvest har ikke nogen umiddelbare planer om store forandringer i koncernen.

- Vi vil udvikle virksomheden. Det er vores holdning, at tingene altid kan gøres lidt bedre, men Gasa Group er en veldrevet virksomhed, så der bliver ikke tale om nogen stor vending. Vi vil gerne løfte overskuddet et stykke, men der er endnu ikke lagt noget mål for det, siger Thomas Marstrand, managing partner i Erhvervsinvest.

Han har heller ingen planer om at lægge Gasa Group sammen med andre i branchen.

- Jeg vil ikke udelukke noget, før vi har arbejdet lidt længere tid med virksomheden, men det er ikke noget, vi ser for os. Gasa er nummer to i Europa på potteplanter, så det er en attraktiv størrelse med et stærkt potentiale for at vokse, siger Thomas Marstrand.

Erhvervsinvest er ejet af en række danske finansvirksomheder og investeringsselskaber. Selskabet har blandt andet tidligere ejet Riegens i Odense og det nuværende Tencate i Vissenbjerg. Ifølge Thomas Marstrand sælger Erhvervsinvest typisk sine virksomheder efter fire-syv år.

Gasa Group er ikke længere ejet af de danske landmænd. Foto: Gasa Group

Stolte af Gasa

For DLG er salget af Gasa Group et af de sidste skridt i en større runde af frasalg, der skal give koncernen større fokus på sine tre kerneområder - grovvarer, vitaminer og mineraler samt service og energi.

- Vi har sammen med medarbejdere og ledelse formået at vende Gasa Group til den veldrevne og profitable virksomhed, den er i dag, hvilket vi er meget stolte over. Samtidig har vi ikke lagt skjul på, at vi ikke er de rigtige langsigtede ejere, siger den hidtidige bestyrelsesformand Lars Sørensen, DLG, der fortsætter i bestyrelsen.

Gasa Group er ikke længere ejet af de danske landmænd. Foto: Gasa Group
Gasa Group er ikke længere ejet af de danske landmænd. Foto: Gasa Group
Gasa Group er ikke længere ejet af de danske landmænd. Foto: Gasa Group
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce