Annonce
Kultur

Blokfløjten - et fedt instrument

17-årige Monica Schmidt Andersen har spillet blokfløjte i ti år. De første år spillede hun på sopranblokfløjten (forrest), som passer perfekt til barnefingre. Siden er alt-, tenor og basblokfløjterne kommet til. Alle fire fløjter er lavet af buskbomtræ.

Monica Schmidt Andersen er solist i Vivaldis "Efteråret" ved tre Fablo-koncerter

Blokfløjte. Ordet er uløseligt forbundet med den skingre og knækkende lyd af en hel flok andenklasser, der hvæser sig igennem "Lille Peter Edderkop".

Det ved Monica Schmidt Andersen for godt. Hun har spillet blokfløjte i 10 år og kæmper stadig med fordommene om de pæne pigers kedsommelige fløjtespil.

- Når mange mennesker er så skeptiske over for blokfløjtemusik, er det fordi, de kun har hørt nybegyndere spille. Det er smadderærgerligt, at folk har fået indprentet, at blokfløjten lyder dårligt, for det er et enormt fedt instrument, når det bliver spillet ordentligt, siger Monica Schmidt Andersen, der er 17 år og går i 3. g på Ringe Gymnasium.

Trods sine 10 år med blokfløjten føler hun stadig, at hun kun har afluret instrumentet en flig af dets hemmeligheder:

- Det er en stor udfordring at spille blokfløjte. Der er mange finger- og blæseteknikker at lære. Man skal have styr på fingre, læber og tunge, og når man spiller moderne musik, skal man også lære at synge ned i blokfløjten, forklarer Monica.

Selv om barok- og renæssancemusikken fylder meget på blokfløjterepertoiret, så har mange moderne komponister taget instrumentet til nåde - og for tiden arbejder Monica intenst med at blive fortrolig med det moderne tonesprog:

- Det er enormt sjovt at spille moderne musik, for der er en masse underlig effekter, som SKAL lyde underligt. Det er herligt, at det ikke behøver at lyde kønt hele tiden, siger Monica, der også spiller en del irsk musik og riverdance.

Foruden undervisningen på Årslev Musikskole spiller Monica med en gruppe på Vissenbjerg Musikaftenskole, hun er med i et Riverdanceorkester i Årslev, spiller i en krumhornkvartet og går til klaver.

Men Monica er også medlem af Fyns Amts Blokfløjteorkester - Fablo - som er en "overbygning" på den traditionelle musikskoleundervisning. Et tilbud til amtets mest lovende blokfløjtespillere.

De 25 unge musikere mødes cirka en gang om måneden. Noderne får de sendt i forvejen, så de kan forberede sig på "lektien". Flere gange i løbet af sæsonen slutter øvedagen med en koncert.

- Hvis man skal holde interessen fangen, er koncerterne en god gulerod at have. Det er sjovere at øve, når man har noget at øve hen imod, forklarer Monica, der selv skal spille solo ved weekendens tre koncerter.

- Det er første gang, jeg for alvor skal spille solo. Det er svært, men det skal også nok blive spændende, siger Monica, der skal spille solostemme i "Efteråret" fra Vivaldis "De fire årstider", Händels "Fyrværkerimusik" og Pachelbels "Kanon".

For Monica er Fablo endnu et skridt på vejen mod opfyldelsen af en stor drøm: En karriere som professionel musiker.

- Der er rigtig mange, der gerne vil på konservatoriet, så jeg ved slet ikke, om det kan lade sig gøre. Men jeg håber at kunne komme på MGK - Musikalsk Grundkursus - efter gymnasiet, og derfra videre til musikkonservatoriet, siger Monica Schmidt Andersen.

Monica Schmidt Andersen er et af de 25 medlemmer af Fyns Amts Blokfløjteorkester - FABLO - der i weekenden giver koncert i Svendborg, Køng og Ribe.

Fakta

Fyns Amts Blokfløjteorkester blev oprettet i 2001.

Det er et ungdomsorkester bestående af 25 medlemmer, der alle har tilknytning til de fynske musikskoler.

Orkestret bliver ledet af Michael Moser.

Amtet har yderligere to ungdomsorkestre: FAUST (Fyns Amts Ungdoms Symfoniorkester) og FAUB (Fyns Amts Ungdomsbigband).

Turné

I anledning af 300-året for digteren Ambrosius Stubs fødsel giver Fyns Amts Blokfløjteorkester (FABLO) tre koncerter.

Orkestret spiller fortrinsvis musik af komponister fra Ambrosius Stubs tid - bl.a. Vivaldis "Efteråret" fra Vivaldis "De fire årstider" og "Fyrværkerimusik" af Händel.

Sct. Nicolai Kirke, Svendborg: Lørdag kl. 15.

Køng Kirke: Lørdag kl. 19.

Ribe Domkirke: Søndag kl. 14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce