Annonce
Faaborg-Midtfyn

Blokade gav pote: Nu har midtfynsk planteskole skrottet polsk bagmand

3F har to gange demonstreret foran Møllegårdens Planteskole. Arkivfoto: Michael Bager
Efter flere ugers tilspidset 3F-konflikt har Møllegårdens Planteskole på Midtfyn fredag opsagt samarbejdet med en polsk entreprenør. Ifølge 3F vil planteskoleejeren nu have dansk arbejdskraft.

Opdateret 15.08 med kommentar fra planteskoleejer Lars Strarup.

Midtfyn: Der er ikke længere underbetalte, polske medarbejdere på Møllegårdens Planteskole lidt nord for Ringe.

Ejeren af planteskolen Lars Strarup har nemlig oplyst til fagforeningen 3F, at han fra dags dato har opsagt samarbejdet med PF-gruppen, som har leveret arbejdskraften. Det sker efter flere ugers tilspidset faglig konflikt.

- Vi har sendt et signal, og det er rart, at der bliver lyttet til det, konstaterer formand for 3F Østfyn Tonny Fejerskov og fortæller, at nogle af polakkerne nu er på vej hjem til Polen.

Den faglige konflikt var på sit højeste, da 3F for lidt over en uge siden iværksatte en blokade mod planteskolen, fordi den fortsatte samarbejdet med den polskejede PF-gruppe, som består af adskillige virksomheder, trods disse var konfliktramte.

Ifølge 3F har polakkerne fået en løn på 75-80 kroner i timen før skat. Fagforeningen mener dog, at polakkerne skulle have en løn på mindst 143 kroner.

Blokaden betød, at flere af Møllegårdens kunder - herunder den store Odense-virksomhed Gasa Group - opsagde samarbejdet med planteskolen.

Annonce
Lars Strarup, som ejer Møllegårdens Planteskole, har nu opsagt samarbejdet med den polskejede PF-gruppe. Arkivfoto: Michael Bager

Danske medarbejdere

Planteskoleejer Lars Strarup bekræfter over for Fagbladet 3F, at han nu har opsagt samarbejdet med PF-gruppen, men ønsker ikke at uddybe til fagbladet.

Til denne avis forklarer ejeren per mail:

"Det betyder, at vi i dag har sagt farvel til alle entreprenørens ansatte. Det er selvfølgelig et vemodigt farvel, da vi har været glade for de opgaver, de har løst for os, samt generelt været glade for vores samarbejde med entreprenøren," skriver han.

"Jeg kan sige, at jeg har været i dialog med Hanne Pedersen, faglig sekretær ved 3F Østfyn, som har lovet os, at de vil, hvis vi ønsker, kunne skaffe os danske statsborgere til foråret. Derudover har vi ikke yderligere kommentarer," lyder det fra Lars Strarup.

Tonny Fejerskov fra 3F fortæller, at polakkernes kontrakter alligevel ville udløbe om en uge, og at den del af produktionen, som de stod for, således blot stopper en uge før tid.

- Jeg tror ikke, blokaden har betydet så meget for ham (Lars Strarup, red.) her og nu. Der er jo ikke mange, der sætter hækplanter i december. Det har nok mere været truslen om, hvad der kunne ske, gætter Tonny Fejerskov om, hvorfor Lars Strarup nu retter ind efter fagforeningens ønske.

- Han har også sagt, at han håber, at vi kan være behjælpelige med at få dansk arbejdskraft til foråret. Og det skal vi nok få løst. Vi kan godt skaffe 30 mand til markarbejdet, siger Tonny Fejerskov og understreger, at det bliver til en løn svarende til overenskomsten.

Polakkere fyret og sortlistet

Polakkerne er ansat i et firma kaldet GoSkov ApS, som gennem flere andre firmaer har leveret arbejdskraft til Møllegårdens Planteskole. Alle firmaer hører imidlertid under den såkaldte PF-gruppe og er helt eller delvist ejet af den samme polske bagmand ved navn Przemyslaw Teclaw.

Ifølge 3F skal polakkerne fra planteskolen dog ikke længere regne med arbejde gennem PF-gruppen. De er nemlig blevet fyret.

- De har fået at vide, PF-gruppen ikke vil sende dem i arbejde igen, og det er fordi, han ved, at nogle af dem er medlemmer af vores fagforening. De ved dog ikke hvem, og derfor har de sortlistet dem alle, fortæller Tonny Fejerskov, som i øvrigt oplyser, at flere af polakkerne heller ikke ønsker at arbejde for PF-gruppen, men at de gerne vil tilbage til Danmark.

Avisen har fredag forsøgt at få en kommentar fra både planteskoleejer Lars Strarup og den polske virksomhedsejer Przemyslaw Teclaw, men det er ikke lykkedes.

3F har tidligere demonstreret for at vise deres utilfredshed med de forhold, som en række af deres medlemmer har arbejdet under. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce