Annonce
Indland

Bloddonorer undersøgt: Mere smitte blandt ældre der ser stort på retningslinjer

Ifølge forskerne, som står bag undersøgelsen af cirka 49.000 bloddonorer, indikerer deltagernes svar på spørgsmål om deres vaner og forholdsregler, at de ældre donorer, som fik konstateret antistoffer mod ny coronavirus, var mindre tilbøjelige til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, end de, der ikke havde antistoffer. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Studie af bloddonorer viser sammenhæng mellem efterlevelsen af myndighedernes coronaråd og smitte blandt ældre. Men kun omkring halvdelen kan huske at have haft covid-19-symptomer.

Danmark: Mens effekten af at bruge mundbind debatteres, leverer forskere fra Det Danske Bloddonorstudie dokumentation for, at det har betydning for udbredelsen af smitte med ny coronavirus, om man generelt overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

I maj udfyldte 24.861 tidligere bloddonorer i alderen fra 70 år og opad og 24.227 bloddonorer mellem 17 og 69 år et spørgeskema, hvori de blandt andet fortalte om deres eventuelle sygdom de seneste tre måneder, deriblandt typiske symptomer på covid-19. De gav også oplysninger om deres vaner i forhold til blandt andet håndvask, brug af mundbind, fysisk afstand til andre og brug af offentlig transport.

Bloddonorerne kom fra regionerne Hovedstaden, Sjælland og Midtjylland, og i løbet af juni blev 1201 af de pensionerede bloddonorer og 1110 aktive bloddonorer mellem 17 og 69 år testet for antistoffer mod ny coronavirus. 1,8 procent af de pensionerede donorer - svarende til 22 personer - havde antistoffer, mens 33 af de yngre havde antistoffer i blodet.

Annonce

Ifølge forskerne fra Det Danske Bloddonorstudie, som står bag undersøgelsen, viser den, at ældre personer generelt er mere tilbøjelige til at følge de officielle råd til at mindske smittespredningen, end yngre er. Svarene i spørgeskemaerne indikerer imidlertid også, at de ældre deltagere, som havde antistoffer i blodet, var mindre tilbøjelige til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, end dem uden antistoffer.

På den baggrund tør Ole Birger Pedersen, overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge og i spidsen for undersøgelsen, godt at drage en konklusion ud fra resultaterne:

- Vi kan se, at det gør en forskel, om man holder afstand og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, siger han.

Undersøgelsen afslører imidlertid også, at kun omkring halvdelen af de deltagere, som var smittet med ny coronavirus, kunne erindre at have oplevet symptomer på covid-19.

Bloddonorstudiet

  • Det Danske Bloddonorstudie er et forskningsprojekt, der skal gavne både de cirka 180.000 danske bloddonorer og danske patienter i bekæmpelsen af sygdomme.
  • Der forskes i bloddonorers blod, som undersøges for biologiske markører, der kan forklare eller forudsige sygdomme. Forskningen er baseret på frivillig deltagelse af danske bloddonorer.

65 gange højere dødelighed

Forskerne har ud fra forekomsten af antistoffer hos ældre og yngre bloddonorer i de tre regioner anslået udbredelsen af coronasmitte i befolkningen i slutningen af juni til henholdsvis 2,2 procent i gruppen 17-69 år og 1,2 procent blandt ældre danskere.

Når de tal sammenholdes med Statens Seruminstituts tal for dødsfald blandt smittede i Danmark, viser der sig en dødelighed blandt borgere på 70 år eller ældre på 5,4 procent, mens den blandt smittede 17-69-årige var 0,083 procent. Det svarer til 65 gange højere dødelighed blandt de ældre.


Vi kan se, at det gør en forskel, om man holder afstand og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Ole Birger Pedersen, overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge


- Det er vigtigt at slå fast, at vores undersøgelse ikke belyser årsagerne. Men anden forskning peger på, at det særligt er samtidig kronisk sygdom, som oftere ses blandt ældre, som forværrer forløbet af covid-19, siger Henrik Hjalgrim, professor på Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Seruminstitut.

Annonce

De fleste kan fortsat blive smittet

I uge 41 og 42 undersøgte blodbankerne godt 11.000 bloddonorer og fandt antistoffer mod ny coronavirus hos to procent.

- Vi bruger en anden og bedre test nu (end i foråret, red.), men vi kan ikke udelukke, at nogle af dem, der i foråret havde lave antistofniveauer, i mellemtiden er gået hen og blevet negative. Under alle omstændigheder slår disse tal fast, at kun en meget lille del af befolkningen på nuværende tidspunkt har antistoffer. Derfor må de fleste af os fortsat antages at være i risiko for infektion og covid-19, siger Christian Erikstrup, overlæge og professor ved blodbanken på Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Kultur

Kendt cykelrytter til Tarup

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce