x
Annonce
Indland

Blodbank i Odense slår alarm: Nærmer sig kritisk lavt niveau

Bloddonorerne svigter for tiden - de synes formentlig, som mange andre danskere, at det er mere behageligt at ligge ved stranden end på hospitalet med en nål i armen, men OUH's blodbank har efterhånden halvtomme hylder, advarer Elizabeth Hanmann, der er bioanalytiker i blodbanken. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Hylderne med blod i blodbanken på Odense Universitetshospital er halvtomme, fortæller bioanalytiker.

Der mangler blod i blodbanken på Odense Universitetshospital. Tirsdag morgen mangler blodbanken 419 portioner blod.

Bloddonorer booker ikke tider, og flere af dem, der har booket, aflyser igen, oplyser blodbanken til TV2 Fyn. Der er en ekstrem mangel, lyder det.

Elizabeth Hanmann, der er bioanalytiker i blodbanken, opfordrer derfor fynske bloddonorer, som er vant til at give blod, til at komme forbi.

- Vores lagerhylder med blod er halvtomme. Vi har sendt en masse beskeder ud til tappeklare donorer, så vi kan få fyldt vores lagre op. Men der er desværre ikke den store respons på vores beskeder.

- Derfor slår vi nu alarm, for der skal ikke meget til at vælte læsset, så vores hylder bliver kritisk tomme, siger hun til Ritzau.

Bioanalytikeren fortæller, at det ofte er et problem om sommeren, at blodbanker mangler blod. Derfor sørger blodbankerne for at opbygge et lager inden sommerferieperioden, men alligevel er lageret tyndet ud.

Annonce
Der mangler blod i blodbanken i Odense. Bioanalytiker peger på sommervarmen som årsag til, at donorer bliver væk.

Hun tror, at det skyldes, at folk hellere vil nyde sommervejret.

- Så ligger folk måske ved stranden, og så gider de alligevel ikke at komme ind. De fleste får heldigvis meldt afbud, men det hjælper jo ikke, når der ikke er nogen til at erstatte, siger Elizabeth Hanmann.

Også i Region Nordjylland melder de tirsdag morgen om mangel på bloddonorer.

- Vi har på nuværende tidspunkt 33 ledige tider i dag, så hvis du har modtaget en sms i dag, så ring endelig og book en tid, vi mangler dig, skriver Blodbanken Region Nordjylland på sin facebookside og pointerer, at opfordringen ikke gælder nye donorer.

Overlæge Kasper Nielsen fra blodbanken i Aalborg fortæller, at de også kan mærke sommervarmens påvirkning i blodbanken. Men problemerne er ikke så slemme som i Odense.

De ligger inde med et lager, der er omkring 80 procent fyldt.

- Vores blodlagre er stadig næsten fyldte, men vi kan godt mærke, at det er svært at få fat i donorerne. Vores sekretærer skal ringe rigtig mange op, før de får fat i nogen, der er hjemme.

- Vi har også mange aflysninger. Så de donorer, der sidder derude og ved, at de er klar til at blive tappet, må meget gerne kontakte os, siger Kasper Nielsen.

Han fortæller, at blodbankerne kan hjælpe hinanden. Derfor er der ingen patienter, som vil mærke, hvis der er blodmangel.

- Hvis en af blodbankerne har svært ved at skaffe donorer eller har et større forbrug end forventet, har vi mulighed for at sende blod og blodplader på tværs af landet, siger overlægen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce