Annonce
Bagsiden

Bliver du bager, fordi du hedder Mehl?

Den amerikanske tennisspiller Tennys Sandgren kan ubevidst have ladet sig guide af sit navn, da han valgte at forfølge en karriere inden for tennissporten.  Arkivfoto: Grant Halverson/Ritzau Scanpix
Nogle gange ligger folks navne meget tæt op ad deres karrierevalg. Begrebet kaldes nominativ determinisme og skiller vandene i forskningsverdenen.

En ven fortæller til et middagsselskab om et fænomen, der kaldes nominativ determinisme. Nemlig at nogle mennesker vælger deres profession ud fra deres navn. Tennisstjernen Tennys Sandgren er et af eksemplerne.

Og så er der Anna og Roger Brillman, der er et optikerpar i Göteborg. Eivind Trædal er medlem af Oslos byråd for Miljøpartiet De Grønne.

Umiddelbart lyder det jo som en omgang pseudovidenskab.

Annonce

Ekspert: Noget om snakken

Men ifølge Jesper Dammeyer, lektor i socialpsykologi på Københavns Universitet, er der noget om snakken. Han forsker blandt andet i, hvordan sprog og identitet påvirker ens trivsel.

- Det er på ingen måde tilfældigt, hvilken profession vi ender med. Det er bestemt af en række personligheds- og socialpsykologiske faktorer, og nominativ determinisme er en af dem, forklarer Jesper Dammeyer til Videnskab.dk.

Han fremhæver særligt to effekter, nemlig implicit egoisme og den blotte eksponeringseffekt.

Annonce

Ligegyldig og almindelig

I første omgang skal vi dog forstå et faktum om vores møde med verden.

Det er en psykologisk mekanisme, der afholder os fra at indse, hvor ligegyldige og almindelige vi alle sammen er.

- For os selv og andre fokuserer og fremhæver vi konstant det, vi er gode til, fordi vi grundlæggende har behov for at styrke os selv, siger Jesper Dammeyer.

Annonce

Implicit egoisme

Der findes heldigvis flere mekanismer, som fungerer næsten som et sæt øjenlåg, der skjuler den virkelige forklaring for os.

Den første medfører, at ting, der har noget med os selv at gøre, bare er lidt federe end alt muligt andet. Det kaldes også implicit egoisme.

- Når Geo sidder på uddannelsesportalen og scroller ned over uddannelser, vil han stoppe ved geologi, fordi han godt kan lide bogstaverne G-e-o og ordlyden. Han er forudbestemt til at læse om geologi på hjemmesiden - og der er dermed en større sandsynlighed for, at det også er det, han vælger at studere, siger Jesper Dammeyer.

Annonce

Eksponeringseffekten

Den anden forklaring på, at folk ved navn Geo kan have en forkærlighed for geografi, har noget at gøre med al den information, der skal bearbejdes inde i deres hoveder.

Bliver man bedt om at vurdere en række tilfældige tegn, vil man have en tendens til at synes bedst om dem, man har set før.

Effekten kaldes for den blotte eksponeringseffekt.

Det lyder måske meget tilforladeligt. Men det er også en af de socialpsykologiske mekanismer, der kan være med til at forklare fremmedhad og racisme.

Annonce

Ekspert: Tæt på åndssvagt

Argumenterne bag nominativ determinisme køber Ocke-Schwen Bohn ikke. Han er professor i lingvistik på Aarhus Universitet. Her forsker han i sprogtilegnelse og psykolingvistik. Hvordan vi lærer og håndterer sprog.

- Jeg er særdeles kritisk. Det lyder virkelig mærkeligt. Jeg vil ikke sige åndssvagt, men det er tæt på åndssvagt, siger Ocke-Schwen Bohn og fortsætter:

- Du kan godt finde korrelationer (sammenhænge, red.) mellem navne og professioner. Men jeg er skeptisk over for, om der er en årsagssammenhæng. Det er anekdotisk evidens. Der er for mange modeksempler, siger Ocke-Schwen Bohn.

Begrebet anekdotisk evidens beskriver den situation, hvor man baserer et faktum på en selvoplevet hændelse. Det giver videnskaben ikke meget for.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Podcast

Mod på mere politik? Lyt til 'Politik med Løvkvist & Dall'

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Annonce