Annonce
Erhverv

Bliv klogere: Nu kan du komme tæt på Facebooks byggeri

Sådan så Facebooks byggeplads ud i slutningen af oktober, hvor dette foto er taget, men der sket meget siden. Noget af det kan man se fra nabogrunden hos Jorgensen Engineering, hvor fredagens Cafe Stiften afholdes. Foto: Michael Bager

Cafe Stiften rykker fredag ind hos en af naboerne til Facebooks byggeri i Tietgenbyen i Odense. En række gæster gør status på årsdagen for, at Facebook officielt annoncerede sit indtog i Odense, hvor et stort datacenter er under opførelse.

Hvordan er det at være nabo til et kæmpebyggeri, som man reelt set ikke rigtig ved, hvad er? Hvad er det for noget med al den overskudsvarme, der skal ud i fjernvarmenettet?

Kommer der overhovedet flere ledige i arbejde takket være byggeriet af Facebooks datacenter, eller importeres arbejdskraften udefra? Bliver det nemmere at rekruttere medarbejdere til it-, drone- og robotbranchen, når nu Facebook ligger i Odense?

Disse og en lang række andre spørgsmål kan der måske komme svar på, når Café Stiften inviterer til møde om Facebooks indtog i Odense på fredag den 19. januar. Det er denne dag præcis et år siden, Facebook på et tilløbsstykke af et pressemøde på Odense Rådhus offentliggjorde, at det verdensomspændende firma bygger et datacenter i Odense i Tietgenbyen.

Facebook selv har ikke ønsket at stille op med en repræsentant til mødet i Café Stiften på fredag, og da det heller ikke er muligt at komme ind på selve byggepladsen, er mødet henlagt til en af de nærmeste naboer, Jorgensen Engineering på adressen M.P. Allerups Vej 20.

Fra kantinen, hvor Café Stiften rykker ind fredag eftermiddag kl. 15-17, er der frit udsyn til den store byggeplads, hvor der er hektisk aktivitet en stor del af døgnet.

Annonce

Facebooks datacenter

Den 2. og 3. oktober 2016 kunne fyens.dk og Fyens Stiftstidende bringe nyheden om, at Facebook vil bygge et nordeuropæisk datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Først den 19. januar 2017 gik Facebook selv ud og bekræftede officielt planerne, selv om det praktiske arbejde på den godt 500.000 kvadratmeter store grund i Tietgenbyen havde været i gang i flere måneder.

Facebook har et tilsvarende datacenter i Luleå i Sverige, der er i drift, og er ved at opføre endnu et center uden for Dublin i Irland.

Datacentret i Odense forventes klar til drift i 2020.

Der skal ansættes cirka 150 medarbejdere, når centret er i drift.

I øjeblikket arbejder skønsmæssigt flere hundrede ansatte med selve opførelsen, som den engelske entreprenørkoncern Mace har ansvaret for.

Facebook er meget tilbageholdende med oplysninger om selve byggeriet, så det samlede antal beskæftigede kan ikke verificeres p.t.

Den ukendte nabo

Det er lykkedes at samle en kreds af personer, som vil give deres bud på perspektiverne i Facebooks etablering i Odense. Jorgensen Engineerings adm. direktør, Jens Nyeng, vil fortælle om, hvordan det har været at være nabo til det store byggeri uden i lang tid at vide, hvad det egentlig var, der var på vej. Og selv nu, hvor der er fuld knald på byggeriet, er det meget lidt, Facebook orienterer naboerne om.

- Det eneste, vi fik at vide i begyndelsen, var, at der skulle bygges i op til 23 meters højde. Det ville vi da godt vide lidt mere om, hvad var for noget, men det var helt umuligt. Der var lukket for informationer overalt, husker Jens Nyeng.

Nogle af de oplysninger, der efterfølgende er kommet frem, handler om anvendelsen af overskudsvarmen fra det kommende datacenter. Det er planen, at det skal ende i fjernvarmenettet hos de fynske fjernvarmeforbrugere, men først efter massive investeringer i varmepumper. Fjernvarme Fyns forretningsudviklingschef Kim Winther vil gøre tilhørerne klogere på perspektiverne i udnyttelsen af overskudsvarmen.

Giver det flere job?

Der har helt fra begyndelsen været gættet på, hvad Facebooks etablering i Odense vil betyde for beskæftigelsen, dels i byggeperioden, dels efterfølgende.

Ledigheden er begyndt så småt at falde i Odense Kommune, og om det har noget at gøre med Facebooks byggeri, vil den nye rådmand på beskæftigelsesområdet, Brian Dybro (SF) give et bud på. Han kigger fremad til tiden efter centrets færdiggørelse og de jobmuligheder og behov for uddannelse og efteruddannelse, det kan medføre.

Det har længe været et problem at tiltrække kvalificeret arbejdskraft inden for nye brancher som it, robotter og droner. Det har Tommy Hummelmose mærket til i sit eget firma, Intelligent Banker. Han vil komme med sin vurdering af, hvorvidt det kan være en fordel for de nye brancher og deres bestræbelser på at få den rigtige arbejdskraft, at Facebook etablerer sig i byen og trækker nye folk til.

Cafe Stiften er for normalpris-betalende abonnenter på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Tilmelding på 66 11 11 11 eller her.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce