Annonce
Kultur

Bliv forvirret på et højere niveau

USA-BOG: Massiv og informationsmættet artikelsamling om verdens stormagt - med en del overlap

Samtidshistorie: Peter Kurrild-Klitgaard m.fl. "Bushs Amerika"

I 1949 blev en delegation af danske fagforeningsfolk inviteret til USA.

Turen var finansieret af det amerikanske Marshall-program og skulle få danskerne til at forstå og synes om USA. Da delegationen kom hjem til Danmark, sammenfattede den sine både positive og negative indtryk i en bog, som til amerikanernes store irritation fik titlen "Amerika er anderledes".

Denne opfattelse af USA kendetegner stadig det danske syn på USA. Og den er vokset stærkt i forbindelse med det eksotiske politiske fænomen, som hedder George W. Bush. Derfor er det meget velkomment, at Clement Kjersgaard har samlet fire danske USA-kendere og bedt dem forklare Bushs Amerika.

Resultatet er en blevet en massiv og informationsmættet artikelsamling på 500 tætskrevne sider, hvor de fire forfattere bidrager med flere enkeltstående artikler.

Bagsiden ved denne opbygning er en del overlap mellem bidragene, og visse steder kunne redaktøren nok godt være trådt mere i karakter. Dette til trods, så er det samlet set en god og oplysende bog.

Annonce

Fokus på politik

Bogens fokus er på det politiske USA. Der er bidrag om det politiske system, partierne, udenrigspolitikken, amerikanske ideologier og værdier og om George W. Bush.

Med sine meget forskellige forfattere - både hvad angår stil, tolkninger og holdninger - så er bogen diskuterende anlagt.

Man kan få en kritisk analyse hos Jørgen Dragsdahl, mere akademisk reflekterede overvejelser hos Niels Bjerre-Poulsen og Peter Kurrild-Klitgaard og en passioneret hyldest til amerikansk konservatisme hos David Gress. Der er noget for enhver smag, men bidragene holder alle et meget højt informationsniveau.

Det kan forekomme parad oksalt at pege på mangler - ud over begrænsning - i en bog med over 500 sider. Men jeg havde faktisk ventet, at en bog med titlen "Bushs Amerika" også ville indeholde sociale og økonomiske overvejelser.

Er USA blevet et bedre land at leve i for amerikanerne? Det finder man kun antydninger af svar på. Men til gengæld er der masser af politik.

Flere sandheder

Bogens diskuterende stil kan naturligvis irritere, hvis man søger den rene og skinbarlige sandhed. Her findes oftest mere end én udlægning af samme fænomen. Men pointen er måske - som Peter Kurrild-Klitgaard påpeger i bogens mest læseværdige enkeltbidrag om "Den ægte Bush" - at præsident Bush er et meget mere kompleks fænomen, end man får indtryk af gennem den daglige danske avislæsning.

Forvirrende

Bogen giver som sagt ikke noget klart samlet svar, men giver mulighed for at blive forvirret på et meget højere niveau.

Så læs bogen for dens analyser af amerikansk politik og bliv en del klogere på et land, som er anderledes, tæt på og ikke til at komme udenom.

Peter Kurrild-Klitgaard, Niels Bjerre-Poulsen, Jørgen Dragsdahl og David Gress: "Bushs Amerika". 533 sider, 299 kroner, People's Press/Nyhedmagasinet RÆSON.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce