Annonce
Kultur

Blinde Tony har rejst i 125 lande: - Det handler om at stole på de ufatteligt mange venlige mennesker i verden

Tony Giles og hans græste kæreste Tatiana var især fascinerede af de mange statuer og buster af H.C. Andersen, som de kunne røre ved. Foto: Simon Staun
43-årige Tony Giles fra England og hans græske kæreste Tatiana besøgte Odense i weekenden, hvor denne artikels forfatter tog dem med rundt i H.C. Andersens Hus. Det blev en lærerig formiddag for alle.

Odense: Jeg havde ellers forsvoret, at jeg aldrig ville benytte H.C. Andersen-flosklen ”At rejse er at leve” igen. Men i tilfældet Tony Giles er det umuligt ikke at støve klicheen af.

Den 43-årige brite er 100 procent blind og 80 procent døv, men har alligevel formået at besøge imponerende 125 lande. For ham gælder rejserne både om at leve og holde sig i live.

- Mange blinde tilbringer det meste af deres liv på en sofa eller i sengen. Min mission er blandt andet at vise, at man sagtens kan rejse, selv om man er blind og næsten døv. Det handler om at bruge sine andre sanser i stedet. Derfor er det helt fantastisk at kunne mærker statuer og buster af H.C. Andersen, fortæller Tony Giles, der er født i Weston-super-Mare tæt på Bristol.

Annonce

Han blev født med en synsdefekt, der gjorde ham næsten blind. Som barn kunne han se sorte bogstaver på hvidt papir, hvis bogstaverne var 4-5 centimeter. Det betød, at han både lærte at læse og få en fornemmelse af mange former og ting, inden han helt mistede synet om 10-årig. Han kunne færdiggøre folkeskolen på en skole med andre blinde børn.

- Waaaaauw, er det virkelig døren ind til hans fødehjem, udbrød Tony Giles, da han og kæresten Tatiana mærkede på det meste af facaden til H.C. Andersens fødehjem. Foto: Simon Staun

- Jeg gik i en klasse, hvor vi kun var tre elever i matematiktimerne. Det betød, at lærerne havde meget bedre tid til den enkelte elev. Derfor kunne jeg læse videre, så jeg har faktisk studeret amerikanske studier på universitet i Northampton, inden jeg flyttede til USA for at studere i South Carolina, siger Tony Giles, der hører fint med hjælp fra sit høreapparat.

Han endte dog med at feste mere, end han studerede, og i de efterfølgende år begyndte han at rejse mere og mere rundt i verden. Han var dog nødt til at holde sig i ro, da han for 13 år siden fik en nyretransplantation.

- Jeg havde rejst nærmest nonstop i seks-syv år, da jeg fik en ny nyre. På det tidspunkt havde jeg vel besøgt 50 lande. Da jeg var rask nok til at flyve, begyndte jeg at rejse igen. Blandt andet til Grækenland, hvor jeg mødte Tatiana. Hun havde læst nogle af mine rejseberetninger og inviterede mig på middag. Det var første gang i mit liv, at en kvinde betalte for mig, siger Tony Giles og ler.

Han har ikke noget imod, at jeg holder hende i hånden, mens jeg guider dem rundt på museet. Faktisk er det en nødvendighed. For dem helt almindeligt, men for mig ekstremt grænseoverskridende de første 10 minutter.

Tvunget til at stole på andre

Parret er især vilde med de mange statuer og buster af H.C. Andersen i spejlrummet. De mærker og kommenterer alt fra hans næse til frisuren og påklædningen. De bruger flere minutter på hver af de statuer, de kan nå på spejlpodierne.

Nattergalen og de mange madrasser fra eventyret om prinsessen på ærten er også en succes, fordi man kan mærke nattergalens bur og stoffet på de forskellige madrasser.

Tony Giles og Tatiana kendte ikke eventyret om prinsessen på ærten, men lovede, at de ville læse det efter besøget i H.C. Andersens Hus. Foto: Simon Staun

Mens vi finder trappen op til receptionen, fortæller parret, at man som blinde er tvunget til at stole på sine medmennesker. Tony og Tatiana skal have hjælp til at krydse veje, hjælp til at bestille mad, hjælp til at finde deres sæder i en bus og hjælp til at hæve penge.

- Man skal have en enorm tillid til sine medmennesker som blind. Vi har brug for hjælp til at hæve penge, når vi er uden for England, så man er nødt til at udlevere sit hævekort og kode til en fremmed. Jeg har faktisk aldrig oplevet, at nogen er stukket af med mit kort, men det var tæt på en enkelt gang i Senegal, siger Tony Giles.

Når vi går rundt sammen, bruger vi især vores høresans og følesans til at fornemme rummene, mens du i høj grad bruger dit syn. Når vi kombinerer alle vores sanser, tror jeg, vi skaber et mere helstøbt billede af, hvad det er, vi oplever

Tony Giles, blind rejsende

Han har en enkelt gang været tæt på at miste sit pas, da han tog sin bæltetaske af i et tog i Sydafrika, da han skulle på toilettet. En konduktør leverede tasken tilbage med passet i, men uden kontanter.

- Der var kun det, der svarer til 300-400 kroner. Det var ikke en katastrofe. Jeg har faktisk været forskånet for mange af den slags uheld, som de fleste rejsende støder på, siger Tony Giles.

Han erkender, at det godt kan virke naivt at stole på komplet fremmede mennesker. Men belønningen er til at føle på.

- Hvis man stoler på sine medmennesker, ender man ofte med at få nye venner og uventede oplevelser. Det har også den sideeffekt, at seende måske får et større indblik i livet som blind. Og bliver lidt mindre fordomsfulde over for handicappede.

Annonce

Elsker vandfald

Højdepunktet for Tony og Tatiana er H.C. Andersens fødehjem og mindehallen, der får dem til at synge for at mærke akustikken.

- Det lyder som en domkirke. Jeg vil gætte på, at rummet er cirka 20 meter bredt, siger Tony Giles.

Jeg fortæller dem, hvad samtlige malerier forestiller og nævner så mange årstal, jeg kan komme i tanke om. Et par gange retter Tony mig.

- Det var altså ikke i 1865, at han blev den første æresborger i Odense. Det var 1867, siger Tony Giles, der i den grad har styr på årstal, antal og alt fra gadenavne til navne på parker og statuer i byen.

Efter besøget i H.C. Andersens Hus ville Tatiana og Tony Giles gerne forbi Radisson Blu H.C. Andersen Hotel med den store statue ved hovedindgangen. Foto: Simon Staun

Selv om besøget i Odense og museet længe har været på ønskelisten, er det ikke helt i top på Tony Giles’ liste. En ting elsker han over alt andet; vandfald.

- Jeg har besøgt verdens fire største vandfald. Iguazu i Argentina og Brasilien, Angel Falls i Venezuela, Niagara Falls mellem USA og Canada samt Victoria Falls mellem Zambia og Zimbabwe. At stå for foden eller ovenover et brølende vandfald og mærke vandet i ansigtet er det bedste, jeg ved. Energien er enorm, og man kan virkelig fornemme naturens kræfter, når alle sanser stimuleres, siger Tony Giles.

Annonce

Det meste er muligt

Som seende er det en øjenåbner af rang af følge et blindt par rundt på et museum. Hvordan beskriver man rummene, arkitekturen, effekterne og materialerne?

- Når vi går rundt sammen, bruger vi især vores høresans og følesans til at fornemme rummene, mens du i høj grad bruger dit syn. Når vi kombinerer alle vores sanser, tror jeg, vi skaber et mere helstøbt billede af, hvad det er, vi oplever, siger Tony Giles.

Tony Giles bor i Birmingham i England, mens Tatiana bor i Athen i Grækenland. Foto: Simon Staun

Han har ikke kun et mål om at besøge alle verdens lande. Han har sat sig målet at besøge de 60 største ubeboede øer i Danmark og det samme i Grækenland.

- Mit håb er, at jeg kan inspirere andre med handicap til kaste sig ud i ting, der måske virker uoverskuelige. For en blind kan det at lave en kop kaffe eller handle være en stor udfordring. Hvis jeg kan motivere dem ved at vise, at man kan mere, end man tror, ville det betyde meget. Det meste er muligt, hvis man tror på sig selv.

Læs mere om Tony Giles

Tony Giles har skrevet de to rejsebøger:

"Seeing The Americas My Way" og "Seeing The World My Way"

Website: www.tonythetraveller.com

Facebook: www.facebook.com/theblindbackpacker

YouTube: www.youtube.com/c/TonyGilesTraveller

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Slik-eventyr fortsætter: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart

Renovering til næsten 15 millioner kroner nærmer sig sin afslutning: 30 års røg er malet over, når Middelfart Kirke åbner dørene til foråret

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Annonce