Annonce
Erhverv

Blev frifundet i byretten: Skjøde Knudsen straffet med millionbøde i landsretten

Den fynske entreprenør Skjøde Knudsen har blandt andet gang i kæmpeprojektet i Gartnerbyen på den tidligere Gasa-grund i Bolbro. Flere projekter i København er dog gået skidt, og kontoret i hovedstaden er blevet lukket. Foto: Michael Bager
Den fynske entreprenørvirksomhed H. Skjøde Knudsen har tirsdag fået en bøde på to millioner kroner for at have udvekslet priser med konkurrenten Jorton.

Entreprenørvirksomheden H. Skjøde Knudsen med hovedsæde i Odense er tirsdag formiddag blevet idømt en bøde på to millioner kroner for overtrædelse af konkurrenceloven ved at udveksle priser med den Aarhus-baserede konkurrent Jorton.

Østre Landsret har klokken 10 afsagt dom i ankesagen mod Skjøde og Jorton, der er blevet straffet med en bøde på tre millioner kroner. Det oplyser landsretten til Fyens.dk.

Dommen er en total ændring af byretsdommen, som frifandt begge entreprenørvirksomheder samt tre tiltalte enkeltpersoner.

Med afgørelsen tirsdag er en tidligere medarbejder hos Skjøde blevet straffet med en bøde på 75.000 kroner, mens en forhenværende Jorton-medarbejder har fået en bøde på 50.000 kroner. En tredje person med tilknytning til Jorton var tiltalt i byretssagen, men ikke en del af sagen i landsretten.

Annonce

Ikke bevist i byretten

Retten i Odense slog i december 2018 fast, at der i tre tilfælde var blevet udvekslet priser mellem de konkurrerende selskaber op til fristerne for at byde på store, offentlige udbud.

Byretten vurderede dog ikke, at der var tilstrækkelige beviser for, at prisudvekslingen var sket for at begrænse konkurrencen mellem entreprenørerne. Desuden var det ifølge byretten heller ikke bevist, udvekslingen af priser faktisk fik konsekvenser for den frie konkurrence. Derfor blev alle tiltalte frifundet.

Dommen blev anket af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet bagmandspolitiet, der har ført sagen. Siden er adskillige andre virksomheder blevet straffet i lignende sager ved Retten i Hillerød og Retten i Roskilde.

Sagen om Skjøde og Jorton drejer sig om offentlige licitationer af byggeopgaver hos SDU Kolding og SDU i Odense samt en isoleringsopgave på Sanderumskolen i Odense. Udbuddene fandt sted i 2012 og 2013 og havde en samlet værdi på op mod 84 millioner kroner.

Det var Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der i november 2016 anmeldte entreprenørerne til politiet, efter at styrelsen var stødt på en række mails mellem selskaberne under en kontrol. I byretten mente bagmandspolitiets anklager, at Skjøde skulle straffes med en bøde på ni millioner og Jorton ti millioner. Beløb, der byggede på selskabernes omsætning.

Alle tiltalte har nægtet sig skyldige.

Proformabud

Den forhenværende Skjøde-medarbejder, der er blevet idømt en bøde på 75.000 kroner, forklarede i byretten i 2018, at der blev udvekslet priser, så han kunne byde på byggeprojekter, han reelt ikke kunne nå at udregne tilbud på. Alene for at vise flaget i branchen, så man var inde i varmen en anden gang.

Det kunne tage flere uger at beregne en reel pris, og derfor "lånte" medarbejderen priser hos en konkurrent, så buddene lå tilpas højt til ikke at få opgaven, men ikke så urealistisk højt, at man blev til grin i branchen, lød hans forklaring i Retten i Odense.

En praksis, som Skjøde har taget afstand fra og kaldt misforstået loyalitet. Direktør Allan Nielsen beklagede i en udtalelse og understregede, at det ikke var sket med ledelsens vidende.

Direktøren modtog den 12. marts 2012 klokken 08.18 en mail fra medarbejderen, som orienterede Allan Nielsen i forbindelse med buddet på SDU Kolding:

"Hej Allan. Så har vi tilbuddet fra Jorton. Der er lagt 600.000 på byggepladsen. Alle andre tilbud skal tilrettes, så de ikke ligner hinanden," lød det i mailen, som anklageren læste op ved det første retsmøde i byretten.

Fristen for at afgive tilbud var samme dag klokken 12.

Direktør Allan Nielsen har afvist at stille op til interview efter landsretsdommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce