Annonce
Nordfyn

Blandt landets dårligste: Den nordfynske natur får en 89. plads

Flyvesandet Camping. Foto: Dorthe Wolff
Værdien af den danske natur er langt fra den samme fra kommune til kommune. Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt og ranglistet landets 98 kommuner efter kvaliteten af kommunernes natur. Nordfyns Kommune ligger langt nede på listen.

Nordfyn: Hvor god er naturen egentlig på Nordfyn? Det har forskere på Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening kortlagt efter en undersøgelse af naturen i samtlige landets kommuner. Resultatet - kommunernes naturkvalitet - er opgjort i "Naturkapitalindekset", som ranglister kommunerne i forhold til hinanden.

Og man skal altså et godt stykke ned ad listen for at finde Nordfyns Kommune, som placerer sig på en 89. plads blandt de 98 danske kommuner.

Annonce

Jo lavere rangering, jo færre levesteder

Kort sagt dækker naturkapitalindekset over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som hver kommuner indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.

Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunens samlede areal (inklusiv byer og dyrkede markområder) - det er her, Nordfyns Kommune placerer sig som nummer 89 - og én, der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne skov, sø, eng/mose og hede/overdrev. Her placerer Nordfyns Kommune sig som nummer 66.

Annonce

Kommuner har stort ansvar

Naturkapitalindekset er lavet for at give kommunerne bedre mulighed for at arbejde lokalt med at forbedre naturen, så selvom indekset kan være hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning. Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag indekset.

Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI)

Er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og støttet af Aage V. Jensen Naturfond

Bygger på data fra Det Nationale Biodiversitetskort og Den Danske Rødliste

Er en analyse af kvaliteten af naturen i Danmark og alle 98 kommuner

Giver naturen i kommunen en score på mellem 0 og 100 NKI-point

Kan bruges af kommuner og naturforvaltere til at målrette initiativer for at styrke biodiversiteten

Er en del af Projekt Biodiversitet Nu, som er et forskningsprojekt, som i årene 2015 til 2020 har undersøgt naturens udvikling i Danmark.

- Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den. Denne gang har vi tilføjet en “kun natur”-funktion i indekset, så kommuner med meget by og landbrug kan se deres rangering alene på naturarealer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce