Nordfyn: Hvor god er naturen egentlig på Nordfyn? Det har forskere på Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening kortlagt efter en undersøgelse af naturen i samtlige landets kommuner. Resultatet - kommunernes naturkvalitet - er opgjort i "Naturkapitalindekset", som ranglister kommunerne i forhold til hinanden.
Og man skal altså et godt stykke ned ad listen for at finde Nordfyns Kommune, som placerer sig på en 89. plads blandt de 98 danske kommuner.
Jo lavere rangering, jo færre levesteder
Kort sagt dækker naturkapitalindekset over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som hver kommuner indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.
Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunens samlede areal (inklusiv byer og dyrkede markområder) - det er her, Nordfyns Kommune placerer sig som nummer 89 - og én, der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne skov, sø, eng/mose og hede/overdrev. Her placerer Nordfyns Kommune sig som nummer 66.
Kommuner har stort ansvar
Naturkapitalindekset er lavet for at give kommunerne bedre mulighed for at arbejde lokalt med at forbedre naturen, så selvom indekset kan være hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning. Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag indekset.
Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI)
Er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og støttet af Aage V. Jensen Naturfond
Bygger på data fra Det Nationale Biodiversitetskort og Den Danske Rødliste
Er en analyse af kvaliteten af naturen i Danmark og alle 98 kommuner
Giver naturen i kommunen en score på mellem 0 og 100 NKI-point
Kan bruges af kommuner og naturforvaltere til at målrette initiativer for at styrke biodiversiteten
Er en del af Projekt Biodiversitet Nu, som er et forskningsprojekt, som i årene 2015 til 2020 har undersøgt naturens udvikling i Danmark.
- Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den. Denne gang har vi tilføjet en “kun natur”-funktion i indekset, så kommuner med meget by og landbrug kan se deres rangering alene på naturarealer, siger han.