Annonce
Indland

Bland dig Prisen: Gæstfrie Veflinge vinder

Det Fynske Folkemøde: Bland Dig-prisen uddeles til Veflinge Lektiecafé.

Til store klapsalver er årets vinder af Bland dig Prisen afsløret på Det Fynske Folkemøde: Det blev de frivillige i Veflinges lektiecafé for flygtninge.

En landsbys evne til at tage mod flygtninge og få dem til at blive en del af landsbylivet fortjener påskønnelse. Det mener den jury, som på Det Fynske Folkemøde nu har kåret årets vinder af Bland dig Prisen, der er på 25.000 kroner.

Landsbyen er nordfynske Veflinge, hvor frivillige i byens lektiecafé har undervist flygtninge og står for en række aktiviteter, der har fået de nye beboere til at glide ind i hverdagslivet i landsbyen.

Det er Fyens Stiftstidende, der står bag Bland dig Prisen, og fra folkemøde-scenen begrundede chefredaktør Troels Mylenberg juryens valg af vinder:

- I en tid, hvor flygtningespørgsmålet er stærkt debatteret, og hvor samtalen mest handler om at undgå flygtningene, så tager borgerne i Veflinge selv ansvaret på sig i en forståelse af, at mennesker er ressourcer frem for byrder. Det er et eksempel til efterfølgelse og inspiration, sagde chefredaktøren, mens de glade Veflinge-borgere kunne indtage scenen og blive hyldet af publikum.

Bland dig Prisen uddeles for fjerde gang, og med 181 indstillinger til prisen har den i år slået alle rekorder.

De fire øvrige finalister, der var med i kapløbet om at blive den endelige vinder, var: Turismens Venner fra Kerteminde, Jan Valbak fra Faaborg, formand for Fyn-Als Broen Mogens K. Nielsen og foreningen Børn og Unge i Sorg på Fyn.

Ud over Troels Mylenberg består juryen af sidste års vinder af prisen Finn Slumstrup (Oprør fra Udkanten), debattør Britta Schall Holberg, igangsætter Tyge Mortensen (Rudme) og direktør i Spis! Odense Food Festival Tine Gudrun Petersen.

Annonce
I Veflinge har lokale borgere kastet sig ind i kampen for at tage imod de flygtninge fra Syrien, som er blevet sendt til byen. Arkivfoto.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce