Annonce
Indland

Bland dig Prisen er mere end kolde kontanter

Anne Margrethe Dalskov sammen med både frivillige og brugere af lektiecafeen for flygtninge i Veflinge, der vandt sidste års Bland dig Pris. Foto: Nils Svalebøg

Veflinge Lektiecafé vandt Bland dig Prisen 2016.

Udover hundredvis af lykønskninger på både landsbyens villaveje og de virtuelle færdselsårer fik folkene bag en officiel anerkendelse af det vigtige, frivillige arbejde, der har fremmet integration og styrket fællesskabet i landsbyen.

Det strømmede ind med lykønskninger på de sociale medier, da folkene bag Veflinge Lektiecafé sidste år vandt Fyens Stiftstidendes Bland dig Pris.

De blev hyldet ved prisoverrækkelsen i mediehuset ved Det Fynske Folkemøde, og de blev fejret af landsbyens borgere og de lokale politikere dagen derpå.

Det var en fantastisk oplevelse, husker Anne Margrethe Dalskov, formand for Veflinge Lokalråd og en af initiativtagerne til lektiecaféen.

Caféen opstod, da byen i 2014 og '15 modtog en del flygtninge blandt andet fra Syrien.

Nu samles de og en flok frivillige hver tirsdag og torsdag eftermiddag i caféen, hvor flygtningene kan få hjælp til lektierne, med at læse post fra myndigheder og med at få både dansk sprog og skikke til at glide ned sammen med kaffe og kage.

- Man vokser, når nogen siger, det er godt. Ikke alle syntes, det var ok. Pludselig blev det så værdsat alligevel. Det betød også, at flere begyndte at henvende sig til os og til flygtningene, fortæller hun.

Integration i første række, kalder hun det, når byens borgere nu per automatik hilser på tilflytterne fra mere foruroligende himmelstrøg.

- Vi kan noget i landsbyerne. Vi kender hinanden, og vi kan lærer de nye at kende. I dag kan vi navnene på dem og deres børn. Her er ingen problemer med flygtninge, siger Anne Margrethe Dalskov.

Vindere af bland dig Prisen

Sidste år slog antallet af indstillinger til Bland dig Prisen 2016 alle rekorder. Der kom 181 indstillinger af i alt 79 kandidater. Prisen er nu uddelt fire gange til:

2016: Veflinge Lektiecafé

2015: Oprør fra Udkanten

2014: Aktionsgruppen Allested-Vejle

2013: Busbanden fra Morud

Prisen uddeles i år den 2. september til Det Fynske Folkemøde.

På Facebook kan du høre, hvorfor Anne Margrethe Dalskov blander sig i Veflinge.

Anne Margrethe Dalskov tog initiativ til lektiecaféen for flygtninge i Veflinge. Integration i første række, kalder hun det. Foto: Nils Svalebøg

- Jeg flytter aldrig

Lektiecaféen er godt besøgt en tirsdag eftermiddag maj.

Inden for sidder Samar Tuma med sin søn Yosef Tuma.

Hun var den første syriske kvinde, der flyttede til Veflinge for to år siden.

- Jeg kom til Danmark i september 2014 - gravid i 4. måned med Yosef. Han var ni dage, da vi flyttede til Veflinge, fortæller Samar Tuma.

Sønnen sidder ved siden af hende. Han er i gang med at farvelægge en Mandala-tegning.

Hans storebror, Ahmad Tuma, er ved at gemme sig fra en flok af de større børn. De leger i perlegruset foran huset, hvor lektiecafeen holder til.

- Jeg kommer her med børnene hver gang. De har hjulpet mig med at læse de breve, jeg får fra kommunen. De har hjulpet min mand med at få et job. Han arbejder med VVS nu, som han gjorde i Syrien, fortæller Samar Tuma.

Hun er selv uddannet lærer og håber på, at kunne få arbejde i en skolefritidsordning, når hun er blevet bedre til dansk.

Det går allerede meget godt.

- Jeg flytter aldrig . Mine børn har fået to bedstevenner, Simon og Emil. Der er venner, der kommer og besøger mig, og jeg kan besøge dem. Det er en lille by, hvor alle kender hinanden. De syrere, jeg kender i Odense, de er ensomme, siger Samar Tuma.

Med Bland dig Prisen fulgte 25.000 kroner. Det betyder, at lektiecaféen i Veflinge nu har penge til både kulturelle tiltag og en is til børn og voksne af og til. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Kaffe og kage

Ved det brune kakkelbord i stuen ved siden af værelset med legetøj på hylderne og tegnesager på bordet, sidder ægteparret Rana Alewi og Kasser Othman.

De har sammen med Grethe Simonsen stukket næserne i et Atlas.

De kigger på et kort over det kolde Grønland, hvor Grethe Simonsen engang har boet.

Rana Alewi har boet halvandet år i Veflinge. Hun øver sig hver dag på at blive bedre til dansk, fortæller hun.

- Vi lærer også en masse om danske traditioner som jul og fastelavn.

På spisebordet ved siden af står en tallerken med brunsviger. Normalt ville der stå kaffe og kage på alle borde, men ramadanen er begyndt. Derfor faster de voksne flygtninge, mens deres børn godt må spise.

På den måde lærer de frivillige også en del om, den kultur den nye borgere kommer med.

- De holder en Eid-fest for os, når de skal fejre, at ramadanen er slut. De er så gode til at lave mad og bage kager, fortæller Anne Margrethe Dalskov.

Læs også: Flygtninge er en gevinst for landsbyen

Lektiecaféen i Veflinge. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Pengene faldt et tørt sted

Hun er ikke alene glad for æren, der fulgte med Bland dig Prisen.

De 25.000 kroner, de også fik med sig hjem, faldt på et tørt sted. De er blandt andet brugt på en kulturdag for alle i Veflinge. En stor succes, de vil gentage igen til næste år.

- Før skiftedes vi også til at tage kaffe og kage med. Nu køber vi kaffe for nogle af pengene. Kagerne bager vi stadig selv. Vi har også planer om en tur til Himmelbjerget for os alle sammen. Der har også været til en is, når vi har arbejdsdag i haven eller i huset, fortæller Anne Margrethe Dalskov.

I år får hun en plads i den jury, der skal udpege vinderen af Bland dig Prisen 2017.

Anne Margrethe Dalskov tog initiativ til lektiecaféen for flygtninge i Veflinge. Integration i første række, kalder hun det. Foto: Nils Svalebøg
Runa Alewi og hendes mand Kasser Othman fra Syrien får hjælp til mange praktiske ting - som at forstå breve fra kommunene - i lektiecaféen i Veflinge. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Annonce