Annonce
Folkemøde

Bland dig Prisen: Busbanden har skabt en bland dig-kultur i Morud

I 2013 vandt Busbanden fra Morud som de første Bland dig Prisen, og de blander sig endnu, for det er efterhånden en del af Moruds DNA at blande sig. Oven på M'et er det fra venstre Krestina Lauridsen, kundeambassadør fra Fynbus, og Frederikke Lifland Nørgård. Under M'et er det fra venstre Søren Tambjerg, Jon Bøgelund, Rasmus Gade og Grete Jakobsen. Alle en del af Busbanden i Morud. Foto: Nils Svalebøg
I 2013 vandt Busbanden fra Morud Bland dig Prisen som de første, da de formåede at få genetableret busruten fra Odense til Morud formiddag, aften og i weekenden. Det har siden inspireret andre til at følge samme eksempel både i Morud og rundt på Fyn. Ifølge Busbanden kan det betale sig at tage ansvar for sit lokalområde, blande sig og blive ved med det.

Morud: Den 20. januar 2013 var en nærmest euforisk dag med feststemte folk, som glædeligt og hurtigt viftede med dannebrog fra side til side, mens den første bybus i flere år kom kørende rundt om hjørnet. Sådan husker Rasmus Gade det i hvert fald, da det for seks år siden lykkedes ham og resten af Busbanden at få bybus 23 indsat mellem Odense og Morud.

I dag sidder han, lokalrådsformand Jon Bøgelund, Søren Tambjerg, Frederikke Lifland Nørgaard og Krestina Lauridsen, kundeambassadør fra Fynbus, tilbage med en god smag i munden. Hele projektet ville højest sandsynligt ikke være lykkedes, hvis de ikke havde haft det gode samarbejde for øje.

- I Morud og Bredbjerg ved vi godt, at vi skal bruge bussen, men man kan ikke bare kræve den, så kunne det godt have givet bagslag. Jeg er ikke i tvivl om, at vores konstruktive tilgang som medskaber til en løsning har betydet, at vi kom i mål, fortæller Rasmus Gade, tovholder for Busbanden.

Annonce

Sådan indstiller du din kandidat

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen værdien af lokalt at blande sig på Fyn. Prisen på 25.000 kroner går til en person eller en gruppe, der har taget originale initiativer, som har gavnet fællesskabet lokalt og måske endda regionalt. Prisen skal bruges på formål, der styrker fællesskabet.

Du kan indstille din kandidat ved at sende en mail til blanddig@fyens.dk frem til 23. august.
Skriv navnet på den person eller gruppe af personer, du gerne vil indstille og begrund, hvorfor vedkommende skal have prisen. Skriv også dit eget navn og telefonnummer.
Alle indstillede til prisen, begrundelserne og navnet på den, som har indstillet, offentliggøres på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende.
Bland dig Prisen uddeles for syvende gang ved Det Fynske Folkemøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense lørdag 7. september 2019.
Du kan følge med i indstillingerne til prisen ved at følge Bland dig Prisen på Facebook.

Fynbus inspireret af Busbanden

Siden da har det store arbejde, som den næsten landskendte aktionsgruppe lagde i opgaven med at få en bybus til Morud, også inspireret andre til at blande sig.

- Folk har en dybfølt interesse for lokalområdet, og jeg tror, at den glæde, vi har oplevet ved at blande os med busserne, er med til at inspirere andre, fortæller Jon Bøgelund og henviser blandt andet til, at en gruppe satte sig for at få billigere fjernvarme til Morud, en anden fik pustet nyt liv i forsamlingshuset, mens en tredje satte sig for at få en kunstgræsbane til byen.

Også hos Fynbus blev man så inspireret af Busbandens gode samarbejde, at de arbejder på at få engageret de enkelte byer noget mere ved at samarbejde med foreninger og butikker, så lokalsamfundet kan tage ejerskab og derved bruge bussen mere.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Busbanden lige fra start havde en god tone og en positiv stemning, og det har der været hele vejen igennem. Det har været en fornøjelse at arbejde med nogle ildsjæle, som rigtig gerne vil have bussen ud til dem, fortæller Krestina Lauridsen, kundeambassadør hos Fynbus.

Mange styrker i gruppen

Den store succes, Busbanden i Morud fik, skyldtes udover gruppens løsningsorienterede og konstruktive tilgang, at gruppen var godt sammensat, og at de hver især havde deres styrker.

- Styrken var også, at busbanden var bredt sammensat. Der var unge, folk midt i livet, ældre, studerende, folk i arbejde, folk fra lokalrådet, folk med politisk tilgang til systemet. Der var utrolig mange kompetencer hos de otte til 10 mennesker, og det var en kæmpe styrke, at vi kunne supplere hinanden, fortæller Søren Tambjerg, der bruger bussen hver dag og har været med i Busbanden fra start.

Bybussen er vigtig for Morud, derfor kæmpede Busbanden for at få den indsat igen, og den 20. januar 2013 skete det efter lang tids hårdt arbejde. Fra venstre er det Rasmus Gade, Jon Bøgelund, Søren Tambjerg, Krestina Lauridsen, Frederikke Lifland Nørgård og Grete Jakobsen. Rasmus Gade, Jon Bøgelund, Søren Tambjerg og Grete Jakobsen har alle været med til at kæmpe for bussen fra start. Foto: Nils Svalebøg

En del af byen

Bybus 23 i Morud er nu også blevet en del af Moruds DNA. Rasmus Gade kan for eksempel ikke lade være med at kigge efter i boligannoncer, om der nu også står, at der er en bybusforbindelse til Morud, og for den nyudklækkede student Frederikke Lifland Nørgaard er det helt naturligt at tage bussen ind til Odense.

- Det første jeg gør, når jeg skal mødes med mine venner, er at tjekke, hvornår bussen går, og det er meget nemt for mig, fordi jeg er vant til det, fortæller hun.

- Du er jo den perfekte talsmand, siger Rasmus Gade med et smil og nævner kort efter drilsk, at hun da er klar til at tage over for Busbanden om nogle år.

For det kræver hårdt og vedvarende arbejde at holde det, som banden har startet, ved lige.

- En ting er, at man har kæmpet hårdt for at få bussen, noget andet er at holde gryden i kog. Selvfølgelig har vi ikke det samme aktivitetsniveau som dengang, men det, at der er nogen, som holder ved med busbanden, er alfa og omega, fortæller Jon Bøgelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce