Annonce
Indland

Bland dig: Frivilligt arbejde under forandring

Busbanden fra Morud vandt Fyens Stiftstidendes Bland dig Pris i 2013 for deres ihærdige arbejde for at få Fynbus til at køre til Morud. Arkivfoto

Det frivillige arbejde for fællesskabets interesser i lokalråd, forsamlingshus og antennelaug er på retur. Vi stiller hellere op til eventprægede former for frivilligt arbejde. Udvikling og ikke afvikling af en stolt, dansk tradition, mener forsker.

Møder, regnskaber, og politisk lobbyarbejde for lokalrådet, så byen beholder den offentlige bus, får renoveret hallen eller anlagt nye grønne arealer.

Den form for frivilligt arbejde vil det fremover blive sværere at få folk til at stille op til.

Det vurderer Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker fra Futuria:

- Der er ved at ske et skifte i begrebet ildsjæle og frivilligt arbejde.

Tidligere var der en flok, som tog det lange seje træk, og de fik tingene til at ske i byen.

- De tog tjansen i lokalrådet, i forsamlingshuset og i hallen. I dag lever vi mere ustabile liv og er mere individualiserede. Derfor er det ikke attraktivt at melde sig til noget, der kan tage flere år. Vi stiller hellere op til det, vi selv har en interesse i. Borgerpligten er på den måde retur, siger Anne-Marie Dahl.

Ny platform

Danskerne vil dog med stor sandsynlighed blive ved med at arbejde for en god sag uden at få penge for det, mener hun.

De træner badminton, når børnene har alderen til at være med på holdet. De stifter fødevarefællesskaber og henter grøntsager hos lokale landmænd, fordi de går op i økologi og bæredygtighed. Er der brug for hjælp til en hurtig grillfest i parken, når solen skinner, træder de også til.

- Lokale fællesskaber går ikke tabt. Vi har brug for at høre til et sted i det individualiserede samfund. Bare det ikke betyder, at der er en bestyrelse og en lang møderække. Det skal være spontant, sags- og eventpræget, forklarer Anne-Marie Dahl.

De sociale medier har endda skabt en platform for de initiativer.

- Det digitale og det fysiske kommer på den måde til at spille sammen. Vi skaber en dialog digitalt, og trækker den ud i den fysiske verden. Vi vil derfor også se flere fællesskaber, der går på tværs af lokale skel, uddyber forskeren.

Udviklingen kræver noget af det etablerede Foreningsdanmark.

- De skal være mere inddragende og kunne inkludere dem, der kun kan bidrage en tirsdag i efteråret. Derfor kommer udviklingen til at afhænge af, hvordan man håndterer det lokalt. Nogle steder vil det dø ud, andre steder vil det blomstre, siger Anne-Marie Dahl.

Annonce

Nye former opstår

Egon Noe, leder af Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, ser også, at karakteren af det frivillige arbejde ændrer sig i disse år.

- Gamle strukturer som forsamlingshuset, missionshuset og byfesten forsvinder. De gamle foreninger mister deres medlemsgrundlag og må reorganisere sig. Men vi vil se en masse nye initiativer spire, der passer til i dag, siger han.

Lykkedes det de gamle foreninger at tilpasse sig, vil de fortsat få gavn af de 42 procent af danskerne, der arbejdede frivilligt i 2014.

- De frivillige vil også fremover være loyale i det, de går ind i. Nok vil det det være sagsorienteret, men det er noget, der vil kunne holder mere end en måned. De finder noget, de brænder for, som vi har set det med fødevarefællesskaber. Det er udvikling ikke afvikling, siger Egon Noe.

Det tyder heller ikke på, at færre vil være frivillige. Den seneste undersøgelse viste, at antallet af frivillige har været stabilt de senere år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Revyskuespiller med en baby på fem en halv uge og snart en premiere: - Jeg kan da godt mærke, at den her 40-årige krop kunne trænge til en lur

Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce