Annonce
Fyn

Blafrende bødeblok: Fynbus har langet knap 1700 bøder ud til gratister siden maj - små 300 har klaget

Buschaufførerne tjekker ikke billetterne i busserne - og det har de ikke gjort, siden der i 2019 blev indført frit flow, altså fri indstigning både foran- og bagtil. Til gengæld bliver billetterne tjekket af kontrollører, men de har var sendt hjem i coronakrisens første måneder i foråret. Og selv om passagertallet faldt som en sten gennem vand i de måneder, så var der mange snydere blandt de få, der tog med by- eller regionalbusserne. Arkivfoto: Michael Bager
Unge under 30 år tegner sig for 75 procent af de bøder, der er givet fra midten af maj til midten af september med forhøjet takst
Annonce

Manglende billet, voksne på børnebillet, ugyldige DSB-billetter og rejser med en anden persons rejsekort.....

Bødeblokken har blafret som aldrig før i Fynbus i foråret og hen over sommeren, og det er især de unge under 30 år, der er blevet taget i at køre gratis.


Snydeprocenterne er tilbage på omtrent det niveau, der kaldes almindeligt - det vil sige omkring to procent,


Fra sidst i maj til sidst i september (uge 19 til uge 37) er der givet knap 1700 bøder i by- og regionalbusserne, og 75 procent af bøderne er faldet til personer under 30 år. For voksne bussnydere koster det i øjeblikket 1200 kroner at blive nappet uden billet - det er væsentligt mere end de normale 750 kroner, men en konsekvens af den kultur, der opstod i busserne i coronaforåret da kontrollørerne var sendt hjem under coronakrisens første måneder.

Annonce

293 indsigelser

Da de vendte tilbage, var snydeprocenten steget fra de sædvanlige to procent til både 10 og 12 procent og for at få normale tilstande tilbage i den offentlige trafik, vedtog bestyrelsen i Fynbus at give bøderne et ordentligt nøk i vejret. Den almindelige takst steg til 1200 kroner, og det blev endnu dyrere for gratister, der ikke vil vise id, som er nødvendigt for at finde bødens rette ejermand. Her blev afgiften sat til 2000 kroner.

Top tre årsager til busbøde

63 % kunne ikke fremvise en billet.

16 % havde købt en mobilbillet, efter at de var steget på bussen.

5 % havde ikke tjekket ind med rejsekortet.

De resterende årsager fordeler sig jævnt over:

Voksen på børnekort, voksen på mobil børnebillet, personligt rejsekort fra en anden bruger og indtjekning på rejsekort efter indstigning.

Fynbus er et offentligt trafikselskab, der ejes af de fynske kommuner og Region Syddanmark.

Det har tilsyneladende hjulpet - snydeprocenterne er tilbage på omtrent det niveau, der kaldes almindeligt - det vil sige omkring to procent, og derfor mener Fynbus-direktør Carsten Hyldborg, at taksterne kan sænkes til 750 kroner igen. Det mente han også på bestyrelses seneste møde i august, men da vedtog bestyrelsen, at de høje gebyrer skulle fastholdes. Om Carsten Hyldborg får opbakning til normale takster denne gang, afgør bestyrelsen i Fynbus torsdag.

Da kan bestyrelsen samtidigt tage et kig på de mange protester, der er kommet fra folk, som har fået en bøde.

293 indsigelser er der indløbet, og 15 sager er tilmed indbragt for Ankenævnet for Bus, tog og Metro. Fire af sagerne er afgjort, og det har givet pote, for Fynbus har fået besked på, at det var i orden at give bøden, men at taksten skulle rettes fra 1200 til 750 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce