Annonce
Erhverv

Bladt vinder Ørsted-ordre på kæmpe-fundamenter - får brug for op mod 380 mand på Odense Havn

Grafikken viser de store monopæle oplagret på den nye havneterminal, som står klar til at tage imod. Pælene, som skal rammes ned i havbunden, er op til 100 meter lange og vejer 1200 ton. Af samme grund skal de udskibes fra havnen. Grafik: Odense Havn
Bladt Industries skal levere enorme monopæle til Ørsteds to tyske havvindmølleparker - er i gang med at rekruttere til produktionen i Munkebo

Bladt Industries får brug for op mod 380 medarbejdere og rykker ind på Odense Havn for fuld udblæsning i juli 2022.

Det står klart, efter at koncernen har vundet sin første ordre på 41 gigantiske monopæle - stålfundamenter - til Ørsteds to tyske havvindmølleparker.

Bladt har tidligere offentliggjort, at den vil producere de enorme fundamenter på Odense Havn, som har investeret massivt i at udbygge med en havneterminal, der er gearet til elementer, specielt rettet mod havvindmølleindustrien.

Annonce
Odense Havn har i de forgange år lagt enorme beløb i udbygningen af faciliteterne i Munkebo, hvor en ny havneterminal til 400 millioner kroner står færdig. Terminalen er bygget, så den er særlig gearet til at håndtere tunge elementer som dem, Bladt nu kommer med. Arkivfoto: Michael Bager

Ordren på XXL-monopæle glæder Bladts administrerende direktør Anders Søe-Jensen:

- Det er på alle måder et drømmescenarie for os at vinde ordrerne og at starte op med fuld produktion, når den nye produktionshal står klar, han.

Ordren fra Ørsted kommer til at betyde, at vi skal opmande med op til 380 medarbejdere i produktionsperioden. Her er vi allerede begyndt rekrutteringen frem mod produktionsstart i juli 2022.

Anders Søe-Jensen, Bladt Industries

- Det viser, at beslutningen og den store investering var rigtig, og det udbygger vores unikke position inden for havvind og styrker vores forudsætninger for at være fundamentet for den grønne omstilling, lyder det fra Anders Søe-Jensen.

Løbende levering

Bladt Industries vinder ordren sammen med tyske Steelwind, der skal levere 66 monopæle, og de fundamenter, der fremover skal produceres på det tidligere Lindøværft, er kolossale i både størrelse og vægt.

En enkelt monopæl er op til 100 meter lang, ti meter i diameter og vejer 1200 ton, og Bladt skal levere elementer løbende fra 2022. Vindmølleparkerne skal stå færdige i 2024 og 2025, og derfor bliver der skruet helt op for bemandingen på Odense Havn i Munkebo.

- Ordren fra Ørsted kommer til at betyde, at vi skal opmande med op til 380 medarbejdere i produktionsperioden. Her er vi allerede begyndt med rekrutteringen frem mod produktionsstart i juli 2022, siger Anders Søe- Jensen.

Annonce

Ret til flere

Bladt Industries er en af verdens største producenter af fundamenter til havvindmøller, som vokser og vokser i størrelse og ydelse. Bladt har i de forgangne 25 år leveret 2300 havvindmølle-fundamenter - svarende til mere end en tredjedel af verdens havvindmøller - og Ørsted har da også sikret sig ret til at få leveret flere fundamenter til andre projekter, hvis behovet opstår.

Læg mærke til størrelsesforholdet mellem en af de 100 meter lange og 1200 ton tunge monopiles - og en lastbil. Grafik: Odense Havn

- Med vores globale portefølje af kommende havvindprojekter kan vi indgå strategiske volumenkontrakter med forsyningskæden for at sikre, at vi kan få leveret hovedkomponenter, når vi har behov for det, siger Richard Hunter, driftsdirektør i Ørsted.

Jobeffekten af dansk havvind

  • For en dansk havvindmøllepark på 1 GW, tilfalder 4900 årsværk direkte danske virksomheder. Dertil kommer de indirekte og inducerede effekter, hvorved årsværk for danske virksomheder stiger med cirka 9600, og den samlede effekt bliver cirka 14.600 årsværk.
  • Danmark er dominerende på europæisk havvind: En europæisk havvindmøllepark på 1 GW bidrager med omkring 3100 årsværk til danske vindvirksomheder. Dertil kan tillægges de indirekte og inducerede effekter, hvorved årsværk for danske virksomheder stiger med cirka 6000 og den samlede effekt bliver derfor cirka 9100 årsværk.
  • Danske vindvirksomheder har øget deres omsætning inden for havvind fra cirka 20 procent i 2010 og til 40 procent i 2020. I tillæg svarer danske vindvirksomheders omsætning til cirka 40 procent af de samlede investeringer i havvind i EU i de sidste 10 år.
  • Under havvindmølleparkens levetid bidrages der med cirka 1400 årsværk - alene for de søfarende. Dertil skal lægges et markant antal årsværk relateret til den maritime industri, danske skibsværfter - og de danske havne.

- Ved at afgive ordrer med stort volumen kan vi samtidig give leverandørerne den synlighed, der er nødvendig for, at de kan investere i deres produktionsanlæg og opbygge langsigtet kapacitet, hvilket gavner hele branchen og dermed også omstilling fra fossil til vedvarende energi, fastslår Ørsted-direktøren.

Markedet for havvind forventes kun at gå en vej - opad - og EU forventer at have installeret 60 gigawatt i 2030 - til sammenligning var der investeret mindre end én i 2010.

Den massive udbygning af havvind forventes at skabe tusindvis af arbejdspladser, blandt andet på Odense Havn i Munkebo, hvor der af samme årsager er investeret massivt de seneste år.

En del af området på den nye havneterminal er et heavy-loadområde med en enorm bæreevne - området er 30 meter bredt og 100 meter langt. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce