Annonce
Indland

Bladhus og chefredaktør straffes for at bryde bogforbud

Politiken bragte 9. oktober 2016 et særtillæg til avisen med bogen "Syv år for PET". Det koster nu JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen en bøde.

JP/Politikens Hus og chefredaktør er straffet i langt mildere grad, end PET ønskede i sag om PET-bog.

JP/Politikens Hus skal betale en bøde på 100.000 kroner, og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, skal betale en bøde på 50.000 kroner.

Bladhuset og chefredaktøren får bøderne for at offentliggøre PET-bogen "Syv år for PET" - trods et fogedforbud.

Desuden skal JP/Politikens Hus og Christian Jensen sammen betale sagsomkostningerne på 60.000 kroner. Bladhuset skal betale de 40.000, mens Christian Jensen skal af med 20.000 kroner.

Det har Københavns Byret afgjort i en dom fredag.

- Retten finder, at A (JP/Politikens Hus) som udgiver ved offentliggørelsen af den omhandlede bog den 9. oktober 2016 har overtrådt det nedlagte forbud, og at B (Christian Jensen) som den, der traf beslutningen om offentliggørelsen, har bistået herved, skriver retten på sin hjemmeside.

Sagen handler om, at Politiken i oktober 2016 bragte den omstridte bog "Syv år for PET" i en særudgave af avisen. I bogen fortæller tidligere PET-chef Jakob Scharf om sager fra sin tid i efterretningstjenesten.

PET har i sagen krævet chefredaktøren og bladhuset straffet for at offentliggøre bogen.

Kravet fra PET har lydt på at få Christian Jensen idømt en fængselsstraf på fire måneder, der er den strengest mulige straf i den type sager. Desuden har efterretningstjenesten krævet JP/Politikens Hus straffet med en bøde på 15 millioner kroner.

Dermed er det altså en langt mildere dom, end den PET havde krævet.

PET fik bremset bogen, da det frygtede, at Jakob Scharf ville afsløre fortroligheder om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

Christian Jensen har under retssagen forklaret, at han ikke opfattede det som om, at Politiken var omfattet af det forbud, der blev nedlagt i forbindelse med offentliggørelsen af bogen "Syv år for PET".

Han var i stedet for overbevist om, at forbuddet var rettet mod Ekstra Bladet - og altså ikke Politiken, som han er chefredaktør for.

Københavns Byret havde forbudt forlaget ArtPeople og forfatteren Morten Skjoldager at udgive "Syv år for PET.

Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus, og retten bestemte, at eksemplarer af bogen hos 99 boghandlere skulle beslaglægges.

Østre Landsret stadfæstede i november 2016 byrettens midlertidige forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus.

Sagen havnede efterfølgende i Højesteret, som i efteråret 2017 blåstemplede forbuddet, men samtidig sagde i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

Der er også en sag mod Jakob Scharf, der er tiltalt for at bryde sin tavshedspligt i bogen. Der er dom i den sag om en uge. I øvrigt er både forfatter Morten Skjoldager og flere mediechefer sigtet i sagen og risikerer at blive tiltalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce