Annonce
Indland

Bladhus og chefredaktør accepterer bøder i sag om PET-bog

JP/Politikens Hus og ansvarshavende Christian Jensen vil ikke have sag om PET-bog videre. (Arkiv)

JP/Politikens Hus og chefredaktør vil ikke anke dom om PET-bog. PET har endnu ikke oplyst, om den vil anke.

Annonce

JP/Politikens Hus og ansvarshavende chefredaktør på Politiken, Christian Jensen, vil ikke anke bøderne, som de fredag er blevet idømt for at overtræde et forbud mod at bringe bogen "Syv år for PET".

Det oplyser bladhuset i en pressemeddelelse.

Administrerende direktør Stig Kirk Ørskov i JP/Politikens Hus og Christian Jensen fortæller, at det ikke ser nogen grund til at tage sagen til landsretten.

- Nu har denne sag verseret i over to år. Vi mener ikke, at det har noget formål at lade den fortsætte i retssystemet, udtaler de i meddelelsen.

De peger samtidig på en tidligere afgørelse fra Højesteret fra 2017.

Her blåstemplede retten forbuddet mod at bringe bogen, men sagde samtidig, at lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende chefredaktør.

- Selv om vi fortsat mener, at frifindelse havde været rigtig i lyset af Højesterets tidligere dom, vælger vi at trække en streg i sandet og acceptere byrettens dom, udtaler Stig Kirk Ørskov og Christian Jensen.

I sagen skal JP/Politikens Hus betale en bøde på 100.000 kroner, mens Christian Jensen skal betale en bøde på 50.000 kroner. Det afgjorde Københavns Byret fredag.

Bødestraffen er dog også langt mildere, end hvis det stod til PET, der havde anlagt sagen.

Kravet fra PET har lydt på at få Christian Jensen idømt en fængselsstraf på fire måneder, der er den strengest mulige straf i den type sager.

Desuden har efterretningstjenesten krævet JP/Politikens Hus straffet med en bøde på 15 millioner kroner.

Selv om bladhuset og chefredaktøren ikke ønsker at fortsætte sagen, så kan den stadig gå videre. Det vil ske, hvis PET anker dommen. Det har efterretningstjenesten dog endnu ikke oplyst, om den vil gøre.

Sagen går tilbage til efteråret 2016. Her bragte Politiken den omstridte bog "Syv år for PET" i en særudgave af avisen. Det skete, selv om der var nedlagt et forbud mod at JP/Politikens Hus måtte bringe bogen.

I bogen fortæller tidligere PET-chef Jakob Scharf om sager fra sin tid i efterretningstjenesten.

PET fik bremset bogen, da den frygtede, at Jakob Scharf ville afsløre fortroligheder om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

Christian Jensen udtaler efter dommen, at han som chefredaktør har til "opgave at bringe oplysninger af væsentlig samfundsmæssig interesse frem i lyset".

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er hævet over landets love. Nu har byretten talt, og jeg accepterer dens afgørelse, udtaler han i en mail.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce