Annonce
Erhverv

Black friday sender RKI-registret på overarbejde

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Omkring den store handelsdag black friday er der 20 procent flere søgninger i RKI-registret, oplyser Experian.

Når de danske forbrugere køber varer i forbindelse med black friday, bliver der ikke kun betalt kontant.

Mange køber således også deres varer på forskellige afbetalingsordninger, lyder det fra analysevirksomheden Experian.

Konkret kan Experian i dagene op til og under black friday se en stigning i antallet af søgninger i kreditvurderingsværktøjet RKI, som Experian står bag.

RKI er et register, der giver virksomheder mulighed for at registrere og søge efter dårlige betalere.

- Vi kan se, at antallet af opslag i RKI, altså hvor mange långivere, der benytter systemet, stiger med omkring 20 procent i perioden op til og under black friday, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør i Experian.

- Når vi ser en så markant øget aktivitet, vidner det om, at der er gang i forbruget, men også at mange virksomheder er opmærksomme på at kreditvurdere kunderne, uddyber han.

Stigningen på 20 procent fortæller ifølge direktøren en historie om, at der er mange forbrugere, som ikke selv kan finansiere deres køb og derfor har behov for at låne penge for at kunne finansiere det.

- Det er et forholdsvist højt tal, at 20 procent ikke selv kan finansiere det køb, som de skal i gang med. Det kan man ærgre sig over.

- Men på en måde er det egentlig også naturligt nok, fordi mange flere varer og mange flere ydelser bliver sat til salg på black friday med gode priser.

- På den måde må man selvfølgelig også forvente et større tryk, i forhold til de køb der bliver foretaget, siger Bo Rasmussen.

Uden at vide det med sikkerhed har direktøren en frygt for, at der bag stigningen på 20 procent gemmer sig et mørketal af tilfælde, hvor der ikke i lige så høj grad bliver kreditvurderet, før der ydes lån.

- Vi kan godt frygte, at der bliver gået en smule på kompromis med den ansvarlige långivning for at få så mange penge som muligt i kassen på black friday, siger Bo Rasmussen.

Sidste år blev der herhjemme solgt for 1,94 milliarder kroner på black friday ifølge tal fra betalingsselskabet Nets.

Det var otte procent lavere end rekordåret 2017, hvor der blev solgt for 2,12 milliarder kroner.

Dette års black friday er fredag 29. november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nødblus satte redningsaktion i gang

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce