Annonce
Odense

Blød ferie en succes

INDSATS: Odense Kommune har lært af skandaleturen til Sverige

ODENSE: Odense Kommue har lært af den skandaleombruste tur til Sverige for utilpassede Vollsmose-unge sidste sommer.

En manual og et koncept med en ny type tur for de unge har været en succes denne sommer, konkluderer kommunen.

Ni unge blev i år sendt væk fra Vollsmose på ferie i Nordjylland. I modsætning til Sverigesturen sidste år, der var en strabadserende tur med actionprægede aktiviteter, var dette års tur en blød ferie, hvor de unge to og to sammen med voksne var på almindelig dansk ferie med strandture, besøg i kalkgruber og lignende.

Blød ferie godt

Og den bløde ferie i små grupper har tilsyneladende været mere vellykket, end turen til Sverige var.

- Jyllandsturen er forløbet uden problemer, og børnene har haft mange gode oplevelser med de voksne, siger Hans Kvolsgaard, leder af kommunens områdekontor Øst.

Efter turen til Sverige, der endte med, at fire unge kom i klammeri med de voksne ledere, blev anholdt af svensk politi og sendt hjem, valgte Odense Kommune at lave en manual, der skulle sikre en bedre planlægning af fremtidige sommerferier.

Erfaringsmæsigt kan sommeren give problemer i Vollsmose, fordi mange af de unge keder sig. Turen til Sverige blev planlagt i al hast, efter at en gruppe unge havde angrebet nærpolitistationen i Vollsmose.

- I år vurderede vi alle de unge, vi kender, for at se hvilke behov, de hver især havde. Vi mener fortsat, det er en god idé at sende nogle af dem ud af byen. De aktiviteter, der har været i Vollsmose i løbet af sommeren, har fungeret godt, og det skyldes efter vores mening også, at denne gruppe ikke var i byen, siger Hans Kvolsgaard.

Billigere tur

Turen til Jylland har været langt billigere end Sverigesturen. I alt kostede den 464.000 kroner, hvoraf Fyns Amt betaler den ene halvdel, Odense Kommune den anden.

Trods det store sociale arbejde, der gøres i Vollsmose, oplevede bydelen i sommer alligevel en bølge af gaderøverier, begået af helt unge drenge.

- Den slags vil altid kunne opstå i en stor by som Odense, og vi kan kun tage højde for de unge, vi kender. De drenge, der var involverede i røverierne, var ikke nogen, vi kendte på forhånd, siger Hans Kvolsgaard.

Der er endnu ikke truffet aftale med firmaer for næste års ferietur.

Ifølge Hans Kvolsgaard er Q-Courage, der arrangerede Sverigesturen, ikke sortlistet i Odense Kommune. Men da Odense Kommune også i fremtiden vil satse på mere bløde feriekoncepter, er det ikke sandsynligt, at firmaet igen kommer til at arrangere ferieture for Odense Kommune.

Har lært lektien

Også andre kommuner, der har haft problemer med utilpassede unge, har tilsyneladende lært lektien og er blevet bedre til at planlægge især sommerferierne, hvor det ofte går galt.

Ifølge en undersøgelse i syv af landets politikredse, som Udrykningsholdet har foretaget, er sommeren forløbet usædvanligt roligt. Udrykningsholdet hjælper blandt andet kommunerne med råd og viden om unge ballademagere.

- Kommuner og politi er blevet bedre til at få de unge optaget af aktiviteter, så de ikke laver ballade, siger Ole Hammer, leder af Udrykningsholdet.

Han mener, at strategien med at sende en gruppe af de mest belastede unge ud af byen er god, hvis den kombineres med en række andre aktiviteter for de unge, der er tilbage i bydelen.

- Men det er også vigtigt, at tilbudene følges af et signal om, at det ikke bare er pjank. De unge skal forstå, at vi ikke vil finde os i uro og ballade, siger Ole Hammer.

Han understreger, at roen i en bydel ikke må blive en sovepude for politi og sociale myndigheder.

- Roen skal bruges til at bygge noget brugbart op. En enkel sommerferie kan ikke rette op på de problemer, de utilpassede unge har. Hvis vi bare læner os tilbage, bliver vi forfærdeligt overraskede. Der er stadig brug for en målrettet, langsigtet og tydelig indsats, siger Ole Hammer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce