Annonce
Odense

Blå partier er med til at sende en halv milliard letbanekroner til Odense: Men lokalt vil partierne slet ikke ikke have mere letbane

- I så bredt et forlig vil der altid være tidsler, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) om det faktum, at Venstre på Christiansborg er med i en aftale om statstilskud til letbanens etape to i Odense, selv om Venstre lokalt er modstandere. Foto: Michael Bager
Både Det Konservative Folkeparti og Venstre er del af den infrastrukturplan på Christiansborg, der giver Odense 581 millioner kroner til en letbaneudvidelse. Men i byrådet afviser de samme partier fortsat tanken om en etape to.

Odense: Lokalt er de modstandere af flere letbaneskinner i Odense.

Men på Christiansborg er både Venstre og Det Konservative Folkeparti med i den brede infrastrukturplan, der fra 2026 sender 581 millioner kroner til Odense til etape to af letbanen gennem Vollsmose og til Seden.

- I så bredt et forlig vil der altid være tidsler, og for os er pengene til en etape to i Odense en stor tidsel, forklarer Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt.

Annonce

Hvorfor står I så ikke uden for den del af infrastrukturforliget?

- Jeg har ikke siddet med ved forhandlingerne, men ingen skal være i tvivl om Venstres modstand mod mere letbane - og det gælder også på Christiansborg.  Vi er glade for den samlede infrastrukturplan og er med for at få indflydelse, men det ændrer intet på vores holdning til letbanen. Der er ingen forskel på før og efter denne aftale, understreger Lilleholt og kalder det mere end halve milliard kroner store letbanetilskud for en dyr gave til Odense:

- Det kommer jo stadig til at koste odenseanerne tæt på en milliard kroner at bygge letbanen og en dyr drift efterfølgende.

En bombe under økonomien

Samme argument fremhæver Søren Windell, der er konservativ rådmand i Odense.

- Det er en halv milliard kroner, der kun kommer, hvis vi finder en milliard selv. Det kan blive en dyr gave for odenseanerne i det lange løb, for afdragene løber i 30 år. Så jeg er nervøs for, at det kan blive en bombe under Odenses i forvejen skrøbelige kommunale økonomi, siger han.

Havde du i virkeligheden foretrukket, at Konservative på Christiansborg havde holdt sig ude af letbaneafsnittet i infrastrukturplanen - ligesom Enhedslisten og Alternativet står uden for motorvejsdelen - så det ikke sender forvirrende signaler til vælgerne?

- Når man er med i et forlig, synes jeg, man må stå last og brast om den samlede aftale. I brede forlig er der både blomster og torne, og det tror jeg godt, de konservative vælgere kan forstå. Vi er glade både for udvidelsen af motorvejen syd om Odense og for støjdæmpningen, mens idéen om letbanens udvidelse ikke har groet i vores baghave, konstaterer Søren Windell.

Den samlede pris for letbanens etape to mod nord er 1,485 milliarder kroner, og 85 procent af kommunens andel på knap en milliard kan lånefinansieres, mens kommunen i en årrække har været i gang med at spare de øvrige 15 procent op. Ifølge Borgmesterforvaltningen vil den opsparing være helt i mål i 2025.

Rettelse: I den oprindelige version af artiklen fremgik det, at også Dansk Folkeparti på Christiansborg er med til at give Odense 581 millioner kroner til etape to. Men de står uden for den del af infrastrukturaftalen - og er modstandere af letbaneudvidelsen.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce