Annonce
Kultur

Blå bog om Spaniens kong Felipe VI

Parlamentet i Spanien tager torsdag den abdicerede Juan Carlos' søn Felipe i ed som landets konge.

* Kong Felipe VI, Felipe af Asturien, er født 30. januar 1968 i Madrid.

* Hans fulde navn er Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia.

* Han er yngste barn af den nu forhenværende kong Juan Carlos og dronning Sofia, som er søster til den græske ekskong Konstantin.

* Selvom Felipe VI har storesøstrene prinsesse Elena og prinsesse Cristina, blev han Spaniens regent efter sin far, fordi sønner stadig har fortrinsret til tronen i Spanien.

* Som niårig fik han i 1977 titlen som prins af Asturien, som er den titel, der traditionelt tildeles tronfølgeren.

* Felipe VI studerede jura og økonomi i Madrid fra 1987 til 1993 og har senere taget en master i internationale relationer ved Georgetown University i Washington. Derudover har han en militær uddannelse.

* I 2004 giftede den nyudråbte konge sig med den spanske tv-journalist Letizia Ortiz Rocasolano, som var fraskilt. Parret har to døtre: Prinsesse Leonor blev født i 2005 og prinsesse Sofia i 2007.

Kilde: AFP og NTB

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce