Annonce
Nordfyn

Bjørneklo under opsyn af drone

Med kommunens drone er mulighederne for at overvåge vandløb store. Foto: Dronebillede/Nordfyns Kommune
Nordfyns Kommunes drone er i år blevet sat ind i kampen mod bjørneklo. Den skal føre tilsyn med lodsejere, så planterne bliver fjernet. Mulighederne for tilsyn er blevet uendeligt meget større, lyder det.

Nordfyn: Lodsejere med bjørneklo på deres matrikel har nu grund til at være ekstra opmærksomme på en summende lyd fra oven. Kommunens drone er i år blevet sat ind som våben mod bjørneklo. Dronen skal føre tilsyn med de lodsejere, der ikke får fjernet bjørnekloen.

En tilsynsopgave som tidligere har været lagt i hænderne på kommunalt ansatte. På besværlig vis har de måttet forcere udfordrende terræn for at føre tilsyn.

- Det er jo mange lange strækninger, både langs vandløb men også inde i moseområder, hvor der er lidt uvejsomt. Der er sådan en drone rigtig god. Der er mange tilsynsopgaver i denne opgave, og hvis dronen kan gøre det for os, så kan vi føre uendeligt meget mere tilsyn, end vi kan, hvis det er en mand, der går på en mark. Det koster jo mange medarbejder-ressourcer, siger Mette Højby, chef for Natur og Miljø i Nordfyns Kommune.

Annonce

Ny indsatsplan

I maj vedtog Teknik- og Miljøudvalget en revideret udgave af indsatsplanen mod bjørneklo. Hidtil havde kommunen bekæmpet bjørneklo i de første to meter langs offentlige vandløb. Efter de to meter var det landmandens opgave at fjerne resten.

- Bekæmpelse på de to meter var ikke effektivt, hvis ikke de resterende områder også blev bekæmpet, så ville der blive ved med at være frø i området. Med den nye bjørneklo-bekendtgørelse er den eneste håndhævelsesmulighed, kommunen har, at gå ud og bekæmpe på ejers regning, siger Mette Højby.

Med den nye opgave, som skal sørge for at lodsejerne selv bekæmper i højere grad, har der også været ekstra meget brug for at føre tilsyn.

- Vi har fået nogle erfaringer med brug af dronen til at føre tilsyn med bjørneklo. Vi ser nogle udviklingspotentialer på den. Næste år forventer vi at bruge den endnu mere, siger Mette Højby.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce