Annonce
Musik

Bisse springer ud som hofnarren Feste på Odense Teater

Thorbjørn Radisch Bredkjær fortæller, at han allerede spiller en hofnar til sine koncerter som Bisse. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Odense Teater puster nyt liv i Shakespeares kærlighedskomedie "Helligtrekongersaften", der får premiere 31. januar. Musikken leveres af musikerne Bisse og hans faste samarbejdspartner Adi Zukanovich. Bisse debuterer tilmed som skuespiller i rollen som hofnar.

31. januar 2020 har Shakespeares forviklingskomedie "Helligtrekongersaften" premiere på Odense Teater. Der er altid nerver op til en ny forestilling, men én af aktørerne får særligt svedige hænder og hjertebanken. Det er den 32-årige musiker Thorbjørn Radisch Bredkjær, der de seneste fem år har udgivet 10 albummer og væltet landets spillesteder og festivaler som Bisse.

- Det er en stor ære at blive tilbudt rollen som syngende nar i et Shakespeare-stykke. I disse år arbejder jeg hårdt på at blive hele Danmarks hofnar, og derfor er det kun et kompliment og en udmærkelse at være blevet spurgt, om jeg vil være med til at gendigte nogle af Shakespeares sange, fortæller Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Han er flere gange blevet spurgt, om han ville medvirke i teaterstykker, men har altid takket nej. Det kunne han ikke, da Shakespeare kom på banen.

- Jeg kendte ikke tragikomedien "Helligtrekongersaften" på forhånd, selv om jeg har læst meget Shakespeare. Men kombinationen af både at skulle være ansvarlig for musikken sammen med Adi og spille hofnar kunne jeg ikke sige nej. Som rockmusiker, der ofte skejer meget ud på scenen, føler jeg en form for slægtskab med hofnarren, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Annonce

Helligtrekongersaften

Forestillingen "Helligtrekongersaften" er en Shakespeare-komedie, hvor der er skruet op for forviklingerne i kærlighedsintrigerne.

Historien handler om tvillingerne Sebastian og Viola, der under et dramatisk skibbrud bliver væk fra hinanden. Viola bliver skyllet i land ved Illyriens kyst og er overbevist om, at hendes bror er druknet. Hun forklæder sig som mand og søger tjeneste hos hertugen Orsino, som hun straks forelsker sig i.

Forestillingen instrueres af teaterdirektør og instruktør Jens August Wille og har premiere 31. januar 2020.

I forestillingen medvirker ud over Torben Radisch Bredkjær Peder Dahlgaard, Anna Bruus Christensen, Natalí Vallespir Sand, Benjamin Kitter, Magnus Andersen Hald, Malene Melsen, Isa Marie Henningsen, Peter Høgsbro, Niels Skovgaard Andersen og Lars Simonsen.

Et spejl på samtiden

Han husker tydeligt sit første møde med Shakespeare, som fandt sted i gymnasiet. I engelsktimerne lærte han den engelske digter og skuespilforfatter at kende gennem "Hamlet", "Othello" og "King Lear". Senere sled han sig til Shakespeares samlede værker.

- Jeg fik en form for flidspræmie, hvor der fulgte et gavekort med til den lokale Bog & idé. Det vekslede jeg til både den engelske og den danske udgave af Shakespeares samlede værker. Jeg har kæmpet mig gennem alle tragedierne, men altså ikke stiftet bekendtskab med tragikomedierne i samme grad, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Han har frydet sig over at kunne nærlæse "Helligtrekongersaften", fordi det er så virtuost skrevet.

- Shakespeare har en fantastisk evne til at vende billeder på hovedet og lege med modsætninger som: sol og måne, lys og mørke samt forår og vinter. Selv om det i bund og grund er klichéer, formår han at bruge dem på overraskende måder, hvilket er inspirerende for mig som sangskriver, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

At Shakespeare i høj grad er inspireret af datidens aktuelle historier, skandaler og sågar kendisser er kun vand på Bisses mølle.

- Det er på en måde narrens rolle at reflektere over sin samtid og udlægge den for hoffet. Det greb benytter jeg i mine sange, der på samme måde agerer spejl på min omverden og mig selv, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Bisse er et oplagt valg

For teaterdirektør Jens August Wille er Thorbjørn Radisch Bredkjær et oplagt valg både i rollen som narren Feste og som skaber af musikken.

- Feste har en markant rolle i forestillingen, hvor den naragtige galskab skjuler en dybere melankoli. På samme måde er Thorbjørns kunstner-alter-ego, Bisse, ekstravagant og teatralsk, når han optræder med sin musik og kan udtrykke sig på mange planer. Han en af de mest originale og interessante sangskrivere i Danmark lige nu, så det er et helt perfekt match med Bisse og "Helligtrekongersaften, siger Jens August Wille.

Odense Teater spiller klassikere hvert år som en del af det samlede repertoire, men Jens August Wille understreger, at en af hans opgaver er at sikre, at teateret tager de rette greb, der gør, at klassikerne bliver ved med at være relevante.

- Vi er overbeviste om, at vi med Bisse på holdet både formår at fortælle en virkelig sjov, relevant og god Shakespeare-fortælling samtidig med, at vi skaber et twist, der også gør forestillingen interessant på en ny måde, siger Jens August Wille.

Teaterstykket får helt naturligt sat Bisses albumproduktion på pause de kommende måneder, hvor der øves og senere spilles "Helligtrekongersaften".

- Jeg er i gang med at indspille mit 11. album, så det skubber jeg foran mig de næste tre måneder. Det er den længste pause, Bisse har holdt i fem år, men det er forhåbentlig en klog beslutning. Jeg ser i hvert fald frem til at finde ud af, hvad jeg kan på de skrå brædder. Jeg skal fungere i et samspil med andre skuespillere og kan ikke improvisere og køre mit eget show, som jeg gør i Bisse-universet, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Thorbjørn Radisch Bredkjær debuterer som skuespiller 31. januar 2020 på Odense Teater, når der er premiere på "Helligtrekongersaften". Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];