Annonce
Kultur

Biskopper: Tro og videnskab er ikke modsætninger

Marianne Christiansen (t.v.) og Tine Lindhardt i Odense Domkirke. Foto: Nils Svalebøg
Biskopperne Marianne Christiansen og Tine Lindhardt gennemgår i deres nye bog fadervor ord for ord. Vi tog udgangspunkt i sætningen ”Du som er i himlene”.

Fadervor: Hvor er Gud?

- Det traditionelle billede er en gammel mand på en sky i himlen. Men vi ved godt, at det netop er et billede. Vi mennesker magter bedst at tænke konkret, og så kommer vi til at menneskeliggøre Gud, når vi skal forestille os ham eller hende. Men Gud er ikke et menneske eller et køn. Gud er Gud, siger Marianne Christiansen.

- Når fadervor siger, at Gud er i himlene, betyder det, at Gud på én gang er tæt på alle, alle steder og til alle tider, som himlen er det - og at Gud med alt, hvad han er og betyder, er den himmel, der hvælver sig over os. Det uudgrundelige, svimlende univers og der, hvor der er himmelsk at være, og hvor man kan være i ”den syvende himmel". Når vi siger, at vores døde kommer i himlen, betyder det, at de kommer derhen, hvor Gud er, tilføjer Tine Lindhardt.

Det ultrakorte svar er, at himlen er udtryk for allestedsnærvær, og derfor vil de to biskopper ikke acceptere, at videnskab og tro er modsætninger. Videnskab kan ikke bruges til at bortforklare Guds eksistens, og tro kan ikke bruges til at afvise teorier om universets fysiske opståen.

”Naturvidenskaben kan forklare, hvordan det hele er blevet til, mens kristendom og tro siger noget om meningen med det hele. De er begge sande, fordi de begge siger noget sandt om tilværelsen, universet, livet og os mennesker på hver deres præmisser, og ingen af dem kan undværes”, skriver Tine Lindhardt i bogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce