Annonce
Kultur

Biskopper: Tro og videnskab er ikke modsætninger

Marianne Christiansen (t.v.) og Tine Lindhardt i Odense Domkirke. Foto: Nils Svalebøg
Biskopperne Marianne Christiansen og Tine Lindhardt gennemgår i deres nye bog fadervor ord for ord. Vi tog udgangspunkt i sætningen ”Du som er i himlene”.

Fadervor: Hvor er Gud?

- Det traditionelle billede er en gammel mand på en sky i himlen. Men vi ved godt, at det netop er et billede. Vi mennesker magter bedst at tænke konkret, og så kommer vi til at menneskeliggøre Gud, når vi skal forestille os ham eller hende. Men Gud er ikke et menneske eller et køn. Gud er Gud, siger Marianne Christiansen.

- Når fadervor siger, at Gud er i himlene, betyder det, at Gud på én gang er tæt på alle, alle steder og til alle tider, som himlen er det - og at Gud med alt, hvad han er og betyder, er den himmel, der hvælver sig over os. Det uudgrundelige, svimlende univers og der, hvor der er himmelsk at være, og hvor man kan være i ”den syvende himmel". Når vi siger, at vores døde kommer i himlen, betyder det, at de kommer derhen, hvor Gud er, tilføjer Tine Lindhardt.

Det ultrakorte svar er, at himlen er udtryk for allestedsnærvær, og derfor vil de to biskopper ikke acceptere, at videnskab og tro er modsætninger. Videnskab kan ikke bruges til at bortforklare Guds eksistens, og tro kan ikke bruges til at afvise teorier om universets fysiske opståen.

”Naturvidenskaben kan forklare, hvordan det hele er blevet til, mens kristendom og tro siger noget om meningen med det hele. De er begge sande, fordi de begge siger noget sandt om tilværelsen, universet, livet og os mennesker på hver deres præmisser, og ingen af dem kan undværes”, skriver Tine Lindhardt i bogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce