Annonce
Fyn

Biskop om tomme pladser i menighedsråd: For tidligt at dømme kirker ude

Biskop Tine Lindhardt er spændt på resultatet af de ekstraordinære valg til menighedsrådene i oktober. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Biskop Tine Lindhardt vil afvente ekstraordinære valg til menighedsråd, før hun drager konklusioner på lav interesse.
Annonce

Lidt over hvert femte af de 171 fynske menighedsråd har tomme pladser efter sidste uges valg, og på Langeland er der endda to menighedsråd, hvor samtlige pladser er ledige.

Det viser en oversigt over indberetningerne til Fyens Stift, men biskop Tine Lindhardt vil endnu ikke fælde en dom over den lave interesse for det kirkelige arbejde.

- Jeg vil først drage konklusioner efter den 6. oktober, når vi ved, om det lykkes at få besat pladserne, siger hun.

Dermed henviser hun til, at tirsdagens valg i sidste uge bliver fulgt op af ekstraordinære valgforsamlinger de steder i landet, hvor der mangler menighedsrådsmedlemmer til de næste fire år at sikre rammerne for det lokale kirkeliv.

- Det kan jo være, at nogle i første omgang har tænkt, at der nok er andre, der vil gå ind i arbejdet i menighedsrådet, men nu melder sig, siger hun.

De tomme pladser kunne jo også være udtryk for, at vi har for mange menighedsråd og for mange kirker?

- Også det vil jeg først forholde mig til efter den 6. oktober, siger Tine Lindhardt.

Annonce

Præst: Ændr loven

Mange af de ledige pladser er i sammenlagte menighedsråd, der dækker over flere sogne. Her er loven sådan, at pladserne er geografisk fordelt efter størrelsen på sognene. Selv meget små sogne er på den måde sikret en plads i menighedsrådet.

- Det er vigtigt på den måde at give alle lokalområder en stemme, mener Tine Lindhardt.

Fyens Stiftstidende fortalte i går om det lille nordfynske Ejlby Sogn, hvor ingen vil besætte den ledige plads i menighedsrådet. Til gengæld vil andre fra det større nabosogn Særslev  gerne engagere sig i menighedsrådet, men opnåede ikke valg.

Og selv om det heller ikke lykkes at finde en repræsentant fra Ejlby ved det ekstraordinære valg, må ingen af stedfortræderne fra Særslev udfylde den tomme plads. Til gengæld kan biskoppen give dispensation til, at menighedsrådet de næste fire år ikke har alle pladser besat.

Den lokale præst Charlotte Juul Thomsen ærgrer sig over, at loven er sådan.

- Jeg håber virkelig, at beboerne i Ejlby vil vælge en person til menighedsrådet, men forspilder  de den mulighed, er det ærgerligt, at pladsen skal stå tom, når der er andre, der gerne vil yde en indsats, siger hun og opfordrer til, at Folketinget lemper reglerne.

Viser det sig efter de ekstraordinære valg 6. oktober at være en problematik i flere fynske menighedsråd, er Tine Lindhardt også parat til overveje, om der skal sendes en opfordring til politikerne.


Det er ærgerligt, at pladsen til Ejlby skal stå tom, når der er andre, der gerne vil yde en indsats.

Charlotte Juul Thomsen, præst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce