Annonce
Fyn

Birthes blod har reddet over 600 mennesker: - Hvis man kan tage imod, kan man også give

67-årige Birthe Møller fra Odense har doneret blod i næsten 50 år. Som den første kvinde i Danmark har kun givet blod 200 gange, og hun fortsætter, indtil hun bliver 70 år. Foto: Christian Nordholt
67-årige Birthe Møller fra Odense har været bloddonor, siden hun var 19 år gammel. Hun har netop givet sin 200. portion blod i Blodbanken på OUH og har dermed været med til at redde 600 menneskeliv. - Det har altid været en del af mit liv, fortæller hun.

Fyn: Tanken om en kanyle i armen kan for nogen virke så afskrækkende, at de holder sig langt væk fra både blodbusser og blodbanker.

Birthe Møller fra Odense er ikke en af dem. Mandag i denne uge sad hun for 200. gang i Blodbanken på Odense Universitetshospital og donerede blod - eller blodplader mere præcist - til blandt andre kræftpatienter og blødere.

Hun er den første kvinde i Danmark, der har doneret så meget blod. Faktisk har hun været med sine donationer været med til at redde mere end 600 menneskeliv.

- Det er da et vildt tal, når man tænker over det. Men jeg gør det jo bare, for sådan har det altid været, fortæller hun.

Birthe Møller har givet blod, siden hun som 19-årig sad i lære på et revisionskontor. Og det var lidt af et tilfælde, at hun kom i gang.

- Min chef var bloddonor, og det mente han også, at vi unge piger skulle være. Så en dag sendte han os alle i en taxa og ud på sygehuset for at donere. Og det har jeg så gjort lige siden, fortæller hun.

Annonce

Selvfølgelig har jeg da tænkt på, at der går meget tid med det. Men jeg har aldrig overvejet at stoppe. Jeg har det sådan, at hvis man kan tage imod, så kan man også give. Og det synes jeg faktisk, alle burde overveje.

Birthe Møller, bloddonor

Universalblod

De første 20 år var Birthe Møller almindelig bloddonor, og med blodtypen 0 Rhesus negativ var hun en attraktiv donor for sygehusene. Hendes blod er nemlig det, man kalder "universalblod", fordi det kan bruges af alle mennesker uanset blodtype.

En dag blev hun spurgt, om hun ikke havde lyst til at være blodpladedonor i stedet.

- Så tager de kun blodpladerne og sender resten af blodet tilbage i min krop. Det tager længere tid, en god time, men til gengæld bliver jeg ikke så træt bagefter, fortæller hun.

Birthe Møller gæster sygehuset et par gange om måneden. I dag er hun gået på pension, men indtil for tre år siden måtte hun cykle af sted til sygehuset midt i arbejdstiden for at donere. Og så blev arbejdsdagen dét længere.

- Selvfølgelig har jeg da tænkt på, at der går meget tid med det. Men jeg har aldrig overvejet at stoppe. Jeg har det sådan, at hvis man kan tage imod, så kan man også give. Og det synes jeg faktisk, alle burde overveje.

En af grundene til, at Birthe gladeligt giver sit blod til andre, er det gode personale i Blodbanken.

- De er fantastisk søde og tager virkeligt godt imod os. Vi er jo også en slags "kunder i butikken", og kunder skal man være søde ved, for det er jo ikke en selvfølge at give blod, siger hun.

Birthe har aldrig haft nogen problemer med at få en kanyle stukket i armen - ej heller at se på, mens blodet ryger frem og tilbage fra hende og maskinen.

- Men jeg har da oplevet, at folk er blevet blege eller ligefrem dårlige. Især mændene kan klynke en hel del, smiler hun.

Birthe Møller har kun holdt pause fra blodtapningen to gange i sit liv. Det skete, da hun fik sine to børn. Men hun har aldrig selv haft behov for at modtage blod.

- Det er jo bare heldigt, kan man sige.

Om tre år er det slut. Man må nemlig ikke længere donere blod, når man er fyldt 70 år. Men indtil da fortsætter Birthe Møller ufortrødent.

- Selvfølgelig gør jeg det. Og jeg gør det gerne.

Birthe Møller fra Odense giver blodplader en-to gange om måneden i Blodbanken på OUH. Det er en længere proces end almindelig bloddonation, til gengæld bliver hun ikke så træt bagefter, fordi hun får en stor del af sit blod tilbage. Foto: Blodbanken OUH
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce