Annonce
Assens

Birthe er en vaskeægte uldnørd: - Det kommer ikke i nærheden af en hård og unødvendig fabriksproces

Birthe Rasmussen er en nørd inden for fåreuld, og hun laver stort set alt fra bunden. Processen starter med, at fåret bliver klippet, og den rå uld skal derefter bearbejdes afhængigt af, hvad den skal bruges til. Foto: Sandra Goldek
Birthe Rasmussen fra Midtfyn har arbejdet med uld i 12 år. Hun synes, at uld er et fantastisk materiale, som kan bruges til alt lige fra tæpper, puder og tøj til gødning i køkkenhaven.

Snarup: Der er ingen tvivl om, at parret Birthe og Alan Rasmussen elsker får og den uld, som de firbenede bærer rundt på. Der er fåreuld overalt i deres hjem på Midtfyn. I krogene, på stolene og på gulvene ligger der skindtæpper af fåreuld, mens væggene er prydet med malerier og tegninger af får.

Og ja, selv det tøj, som Birthe Rasmussen går i, kommer ofte fra fåreuld, som hun selv har spundet, strikket, vævet og syet.

- Jeg er en rigtig uldnørd, lyder det i en munter tone fra Birthe Rasmussen, som har arbejdet med uld i 12 år.

- Det, som jeg godt kan lide ved at arbejde med uld, er, at det er den direkte vej fra dyret til, at man sidder og strikker. Det kommer ikke i nærheden af en hård og unødvendig fabriksproces, siger Birthe Rasmussen.

Annonce

Fra nyklippet uld til striktrøje

Sidste år overtog fåreklipper Peter Shepherd Birthe og Alan Rasmussens 29 får imod, at Birthe Rasmussen kunne få ulden, når fårene blev klippet.


Det er den direkte vej fra dyret til, at man sidder og strikker. Det kommer ikke i nærheden af en hård og unødvendig fabriksproces.

Birthe Rasmussen, pensionist og uldnørd


Det er en lang proces fra, at den nyklippede uld bliver til en striktrøje, men Birthe Rasmussen elsker at lave det hele fra bunden.

- Det er afstressende på en helt særlig måde. Nogen går til yoga, men jeg finder en ro i at lave noget med mine hænder, fortæller hun.

I Birthe og Alan Rasmussen hjem er der bløde uldtæpper alle vegne. Foto: Sandra Goldek
Plantefarvet uldgarn. Foto: Sandra Goldek

Birte Rasmussen plantefarver også sit garn. Det gør hun ved at indsamle forskellige planter og svampe ude i naturen, som hun koger op og lægger ulden ned i, så garnet bliver farvet.

Annonce

Uldens mange egenskaber

Birthe Rasmussen fortæller, at man kan bruge uld til et hav af ting. Der er dog én ting, som hun aldrig vil forstå.

- Mange vil især gerne have den type uld, der hedder "Superwash". Det er i min verden ikke rigtig uld, når man på fabrikken har kogt den på alt for høje grader og givet den et plastiklag udenpå. Det er en forfærdentlig behandling, men det er de nødt til, når forbrugerne vil have uldtøj, som skal kunne vaskes i vaskemaskinen, forklarer hun.

Ægteparret er frivillige på Vikingemuseet Ladby, og Birthe Rasmussen har selv lavet sit vikingetøj - naturligvis er der brugt uld, men også hør. Tøj lavet af uld er selvrensende, hvis det ikke har været igennem en kemisk proces. Foto: Sandra Goldek

Ægte uld behøver faktisk slet ikke at blive vasket, da det er selvrensende.

- Mange af mine sweatere er aldrig blevet vasket. De bliver luftet og lagt ud i sneen, hvis de skal have en rensning. Ved almindeligt brug er uld selvrensende, men det kræver selvfølgelig, at den ikke har været igennem en kemisk proces, siger Birthe Rasmussen.

- Og uld er til dels også vandafvisende. Hvis man går udenfor i regnvejr iført en sweater af fåreuld, går der lang tid, før vandet når helt igennem, tilføjer hun.

Birthe Rasmussen har en masse redskaber til at lave håndarbejde. Her sidder hun ofte og væver. Foto: Sandra Goldek
Birthe Rasmussen laver så mange ting ud af uld, at hun har et helt lager. Sommetider tager hun på markeder og sælger eller bytter nogle af de ting, hun har lavet. Foto: Sandra Goldek

Uld kan også bruges til andet end at holde kroppen varm om vinteren.

- Nogle graver den møgbeskidte uld, som er svær at få ordentligt ren, ned i køkkenhaven og lægger kartofler i det. På den måde gøder det jorden, da der er en masse næringsstoffer i ulden, forklarer Birthe Rasmussen.

Hun opfordrer til, at hvis man gerne vil lære mere om arbejdet med uld, kan man kontakte Spindeforeningen, som afholder arrangementer. Foreningens kontaktoplysninger kan findes på dens hjemmeside www.spindeforeningen.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Lyt til podcasten Danmark fortæller: Demensramte Franks dramatiske døgn: En lammet arm truede med at aflive drømmen om en sidste ironman 6:8

Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce