Annonce
forside

Birkholmfiskere: Raser over druknet skarv

Fiskerne Frede og Morten Mortensen fra Birkholm er vrede over fund af død skarv, der druknede på grund af forskningsudstyr om benet

For brødrene Frede og Morten Mortensen begynder dagen med en fisketur i havet omkring fødeøen Birkholm. Sådan har det været, så længe de husker. Men en morgen i efteråret 2014 er noget anderledes.

En død skarv sidder fast i brødrenes bundgarn. Ved nærmere eftersyn viser det sig, at skarven er udstyret med gps og ringe i metal og plastik om det ene ben. Skarven er derfor druknet i garnet. Udstyret om benet har sat sig fast. Brødrene var rystede over synet.

- Det er simpelthen dyrplageri. At der både er plastik- og metalringe og gps. Det er mange ting, siger Frede Mortensen.

Annonce

Beklageligt at den druknede

I samarbejde med Fyns Amts Avis finder brødrene senere ud af, at udstyret på den døde skarv tilhører Jannie Fries Linnebjerg, der forsker i havfugle ved Aarhus Universitet.

Hun har udstyret i alt 15 skarve med gps’er for at undersøge skarvens unikke dykkeradfærd. Men hun kan godt forstå, at brødrene fra Birkholm kan synes, at det er synd for dyret.

- Det, at de flyver rundt med loggere (gps, red.) på ryggen og på benet, ser vi ikke som dyrplageri. Men det var bestemt ikke tiltænkt, at skarven skulle drukne, og det er meget beklageligt, siger Jannie Fries Linnebjerg.

Læs mere i avisen tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce