Annonce
Sydfyn

Birkholm har i flere år manglet brandslukningsudstyr: Men nu er der heldigvis hjælp på vej

Birkholm kan intet gøre, hvis der opstår brand. Øen har ikke haft ordentligt brandudstyr i flere år, siger øens brandfoged, Jan Fabricius. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Der har i flere år manglet bandslukningsudstyr på Birkholm, og det bekymrer beboerne. Øens brandfoged fortæller, at hvis der opstår brand på øen, må beboerne vente på hjælp fra Ærø. Det kan tage op til en halv time. Beredskab Fyn beklager og fortæller, at der er brandslukningsudstyr på vej.
Annonce

Birkholm: Der bliver tænkt ekstra over sikkerheden, når der bliver tændt op i grillen eller ukrudtsbrænderen på Birkholm i øjeblikket.

Øens otte fastboende ved nemlig godt, at der mangler brandslukningsudstyr på øens lille brandstation - eller skur, som øens brandfoged kalder det - og skulle der opstå brand, vil det i øjeblikket være næsten umuligt for øens beboere at slukke branden selv.

- Vi har ikke noget udstyr, vi kan bruge. Det har vi ikke haft i flere år. Pumperne virker ikke - de står nede på havnen og skal sejles væk - og vi har heller ikke noget materiel, vi kan køre i. Så hvis der skulle opstå brand i morgen, er det eneste, vi kan gøre, at ringe 112 og vente på, at de kommer fra Ærø, siger Jan Fabricius, der er brandfoged på Birkholm.

Brandstationen på Birkholm er gabende tom. Billedet af taget den 24. juni af øens brandfoged. Foto: Jan Fabricius

Siden 2016 har Beredskab Fyn stået for beredskabet på Birkholm, men øens brandfoged er ikke imponeret over beredskabets indsat.

- Da vi var under Ærø Kommune, havde vi alt, hvad vi skulle bruge. Men da beredskabet i 2016 overgik til Beredskab Fyn, gik det hele i stå. I 2018 blev vi lovet nyt udstyr, fordi det andet var forældet, men det er aldrig kommet, siger Jan Fabricius og fortsætter:

- Vi mangler stort set alt. Vi har ingen slanger, der er lange nok til at nå ned til dammen eller havet. Vi har ingen pumper, som vi kan pumpe vandet op med. Og vi har intet køretøj. Hvis vi selv skal kunne slukke en brand, skal vi som minimum have nogle pumper og nogle lange slanger. Vi har ingen af delene i øjeblikket, siger Jan Fabricius.

Annonce

Udstyret er på vej

Sagen om det manglede beredskab har været oppe og vende flere gange i Birkholmudvalget, og på det seneste møde den 4. juni blev det besluttet, at borgmesteren skulle blandes ind i sagen. Udvalget mente nemlig, at det var "stærkt utilfredsstillende, at udstyret ikke er modtaget endnu", som der står i referatet fra mødet.

Det er hvad Birkholm har af brandudstyr i øjeblikket. Det er ikke nok til en stor brand, siger øens brandfoged. Foto: Jan Fabricius

Borgmester Ole Wej Petersen (S) har henvendt sig til Beredskab Fyn, og han forklarer, at det manglende udstyr er på vej.

- Så vidt jeg har forstået, har der været kommunikationsbrist mellem Beredskab Fyn og birkholmerne. Udstyret skulle gerne være på vej, forklarer han.

Annonce

Bekymret formand

Samme besked har Lennart Mogensen (V) fået. Han er formand for Birkholmudvalget, og han har længe været bekymret for, at der skal opstå brand på Birkholm.

- Der skal ikke så meget til. En enkelt turist, som smider en tændt cigaret, og så er der brand. Nu ser det heldigvis ud til, at der kommer en løsning på det, siger han.


Skulle opstå brand i morgen, er det eneste, vi kan gøre, at ringe 112 og vente på, at de kommer fra Ærø.

Jan Fabricius, brandfoged på Birkholm


Den 16. juli skal der være en brandøvelse på øen, fortæller han, og til den tid skulle birkholmerne gerne have fået deres nye brandudstyr leveret.

- Materialet er indkøbt, men det har stået på Marstal Brandstation i et år. Angiveligt fordi man skulle totalrenovere den garage, som udstyret skal stå i. Den har vist været plaget af mårhunde, fortæller Lennart Mogensen.

Annonce

Kender ikke til noget udstyr

Jan Fabricius kender ikke noget til, at der skulle stå udstyr klar på Marstal Brandstation.

- Jeg er godt nok blevet kontaktet et par gange af indsatslederen i Marstal, men jeg ved ikke, hvad det er for noget udstyr, der står på Marstal Brandstation. Og det passer ikke, at der har været en kommunikationsbrist mellem os og Beredskab Fyn. Jeg har flere gange rykket for at få udstyret over, forklarer han.

Når han har rykket for udstyr, har han fået at vide, at der var problemer med det sted, hvor brandudstyret skulle stå.

Jan Fabricius er Birkholms brandfoged. Arkivfoto: Kenneth Skipper

-  Beredskab Fyn må åbenbart ikke få noget gratis, og derfor skulle der laves en lejekontrakt med Kærsgården, der ejer det skur, hvor brandudstyret skulle står. Sådan noget tager tid, men udstyret kunne godt være kommet over alligevel. Det kunne have stået et andet sted, indtil formaliteterne var på plads, forklarer Jan Fabricius.

Annonce

Hjælpen er i nærheden

René Bondo Hoffmann er operativ leder i Beredskab Fyn, og han beklager, at det har taget så lang tid at få udstyret til Birkholm.

- Det er beklageligt. Vi har strammet op på procedurerne, så kommunikationen bliver mere direkte, siger han.

ATV'eren og noget af brandslukningsudstyret, som skal til Birkholm, står lige nu på brandstationen i Odense. Noget andet udstyr står på brandstationen i  Marstal.

- Udfordringen har været at få sejlet udstyret over. Birkholmposten er ikke stor nok, men det er noget, vi er i gang med at undersøge. Alt udstyr skulle gerne være på Birkholm inden brandøvelsen, siger René Bondo.

Brandfogeden på Birkholm mener ikke, at sikkerheden er i orden, så længe der ikke er brandudstyr på øen. Er du enig i det?

- Nej, det er jeg ikke enig i. Vi har det sådan i dag, at vi kan trække på flere forskellige stationer. Vi kan både trække på Svendborg Brandstation, og vi kan trække på de stationer, vi har på Ærø. De kan både sejle udstyr og mandskab over.

Men det tager jo lang tid - især hvis man også skal pakke udstyret ned i en båd?

- Det står jo allerede pakket på Marstal Station, så det er ikke noget, vi skal til at finde frem fra hylderne først.

Kunne det udstyr ikke lige så godt være fast på Birkholm?

- Jo, alt udstyr kommer til Birkholm inden brandøvelsen den 16. juli. Men brandfolkene fra Marstal vil altid have noget ekstra udstyr med, hvis de bliver kaldt til brand på Birkholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sydfyn For abonnenter

Nyt signalsystem: Transportminister afviser at prioritere Svendborgbanen

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce