”Ud med ungerne - året rundt” er fuld af inspiration til, hvad man kan lave med børnene udenfor.
1 Fuglebingo
Der vrimler med fugle i naturen. I skoven, i parken og i haven. Måske er der mange forskellige besøgende på foderbrættet. Men hvad er det for nogle fugle? Hvad hedder de? Den her bingoplade kan måske hjælpe. Det kan også være, I skal ud på jagt for at se, om det er muligt at få hele pladen fuld. Bingopladen kan downloades på hjemmesiden www.politikensforlag.dk.
2 Insektsuger
Insekter er fascinerende, specielt hvis man kan komme helt tæt på og nærstudere dem. De kan dog være svære at fange og nogle gange endnu sværere at samle op. Specielt når man skal undgå at mase dem mellem sine store fingre. Derfor er en insektsuger et fremragende redskab til at fange insekter, uden at der er risiko for, at de bliver mast.
Ja, det er endda muligt at samle insekter, uden at man skal røre ved dem.
For at lave jeres egen insektsuger skal I bruge:
• Sugerør, gerne et tykt og bøjeligt
• Et syltetøjsglas
• Et lille stykke gaze fra førstehjælpskassen
• En elastik
• En skruemaskine med metalbor
I låget fra syltetøjsglasset skal der bores to huller i samme størrelse som sugerøret.
Sugerøret skal klippes over i to. Rør nr. 1 er til at suge i, og rør nr. 2 er til at føre ned til insektet, I vil samle op. Rør nr. 1 og rør nr. 2 stikkes nu igennem de to huller, I har boret i låget. Begge rør skal stikke cirka to centimeter ned under låget.
På rør nr. 1 skal der monteres et stykke gaze med elastikken. Gazen skal sidde i den ende, som stikker under låget og ned i glasset. Gazen fungerer som et filter, så man ikke kommer til at inhalere et insekt. Når I sætter låg på glasset, har I bygget en insektsuger, og så er det ellers bare ud på jagt.
3 Birkesaft
I foråret skal birketræerne gøre klar til at lave nye blade, derfor stiger saften fra rødderne op i grenene og videre ud i alle de nye blade. Der er så meget saft, at man sagtens kan tappe en flaske og smage på frisktappet birkesaft.
Først skal man finde et birketræ. Har man ikke et birketræ i haven, kan man finde et i en offentlig skov at tappe fra. Birketræet skal dog være mindst 10 meter højt.
Klip en gren over, og monter en flaske på den del af grenen, der stadig sidder på træet. Der vil med det samme begynde at dryppe saft ned i flasken.
Dagen efter er der frisk birkesaft lige til at drikke. Birkesaften er en blanding af det vand, træet trækker op fra jorden, og sukkerstoffer fra birketræet. Det er fyldt med næringsstoffer, som birketræet skal bruge til at lave nye blade. Med andre ord: Det er supersundt. Supervand til superunger.