Annonce
Kerteminde

Birk og Berg spinder nøglen til succes

- Jeg kan ikke se 10 minutter af en serie uden strikketøj, siger Christina Birk (til venstre). Det gælder begge kvinder i Birk og Berg, som lige nu arbejder på hver deres sjal. Foto: Peter Lilja
Håndfarvet garn i farverige og vilde mønstre. Den opskrift har fået Birk og Berg ind i strikkebutikker flere steder på Fyn. Drømmen er at åbne deres egen butik, men mest gør de det, fordi de ikke kan lade være.

Langeskov: - Styrken ved at lave så små portioner er, at vi kan lave noget unikt hver gang. Det kan man ikke på samme måde i større produktioner, hvor man skal lave noget, som er helt ens, fortæller Nina Berg.

Hun står ved komfuret over en stor blank bradepande, som er fyldt med varmt vand og hvidt garn, hun skal til at farve. Først lidt gul og violet, så noget blåt og gråt.

Det bæredygtigt producerede garn skal behandles nænsomt. Hvis det får for meget varme, begynder ulden at filte, og hvis ulden ikke bliver nedkølet ordentligt, før det bliver skyllet efter, risikerer farverne af ryge ud med skyllevandet.

Nina Berg står i køkkenet hos Christina Birk, som også er ved at farve garn i en hvid emaljegryde med blomstermotiver. Sammen begyndte de at farve garn for lige over et år siden, og i april i år blev de momsregistreret. Dermed var deres lille virksomhed Birk og Berg en realitet. Arbejdet med Birk og Berg laver de i deres fritid. Christina Birk er socialpædagog, og Nina Berg er snart færdiguddannet grafisk designer.

De begyndte mest for sjov. Begge kvinder har strikket i flere år, Christina Birk siden hun var helt ung, og Nina Berg siden hun blev mor første gang i 2015. Desuden havde Christina Birk erfaring med at farve garn fra sin tid på diverse vikingetræf, men da hun stoppede med det, ledte hun efter en ny måde at gå til garnfarvningen på.

- Jeg var ikke helt klar over, hvordan det foregik, men jeg kan godt lide at lære nyt, så jeg bestilte et bokssæt med 12 farver og gik direkte i den gule bøtte, da det kom, siger Christina Birk.

- Selvfølgelig gjorde du det, svarer Nina Berg og griner.

For de har forskellig smag i farver, og selv når de finder gammelt garn frem, kan de næsten altid se, hvem af de to, der har farvet det. Christina Birk dyrker sarte pasteller, mens Nina Bang mere er til de køligere nuancer.

Annonce

Birk og Berg

Christina Birk og Nina Berg håndfarver garn og sælger det på deres webshop og i tre fysiske butikker.

De farver mange varianter af uld som mohairsilke eller merinould med en smule nylon til sokker og andet tilbehør, som skal være ekstra slidstærkt.

Deres garn er farverigt og ofte med detaljer som farvede prikker.

Deres webshop kan besøges på adressen www.birkogberg.dk.

Desuden kan man finde Birk og Bergs produkter i Ulrikka Garn i Nyborg, Lunds Garn i Odense og i Pigekammeret i Rudkøbing.

Strikker live på Instagram

Indtil nu farver Christina Birk og Nina Berg mest hver for sig i deres køkkener, men på sigt vil de gerne have et kontor, hvor de ikke skal rydde alt til side, når de er færdige med dagens arbejde.

- Det er blevet moderne at strikke igen. Førhen var det mest noget, som bedstemødre gjorde med det billigste garn, man kunne finde. Der er kommet en anden kvalitetsbevidsthed ind i strikkeverdenen, og den er stor nok til, at flere kan leve af det, fortæller Christina Birk.

Hverken hun eller Nina Berg regner dog med, at det er noget, de kommer til at arbejde med på fuld tid. Succeskriterierne er nærmere nogle små, konkrete skridt på vejen, som for eksempel at sælge så og så mange af deres hjemmelavede strikkeopskrifter eller at komme med på den ombejlede messe, Fiberfolk, for små uld- og strikkeproducenter.

Sociale medier er en vigtig del af Birk og Bergs strategi, og på Instagram sender de live en halv time hver søndag, mens de strikker og taler om emner, der optager dem. Indtil nu har de 350 følgere på det sociale medie, og de bruger også Facebook og Youtube i deres markedsføring.

International garnklub

Birk og Bergs forretning består af en webshop og en garnklub, hvor abonnenterne får tilsendt garn hver måned. Garnklubben har kun kørt i nogle måneder, men virksomhedsejerne er tilfredse med antallet af medlemmer, der blandt andet tæller en amerikaner og en nordmand.

Desuden kan man finde deres produkter i butikker i Nyborg, Odense og på Langeland.

Deres første salg kom i hus, efter de to garnfarvere var i Ulrikkagarn i Nyborg for selv at handle. Her faldt de i snak med indehaveren, som beundrede et sjal af hjemmefarvet garn, som Nina Berg havde på.

- Vi solgte omkring 25 fed og fejrede det med lakridspiber, fortæller Christina Birk, som mener, at deres lokale tilhørsforhold var med til at åbne døren.

- Der er en god historie i, at det er farvet af lokale og af helt almindelige mennesker. Af pædagogen og den studerende.

Den lille produktion giver dem også mulighed for at lave garn efter kundernes ønsker.

- På en måde er det meget gammeldags. Vi har oplevet, at folk er kommet ned i butikkerne, hvor de fører vores garn, og har efterspurgt noget bestemt. Så kan vi lave det, og kunderne behøver ikke gå derfra med noget på dagen, men kan godt vente til, at vi kan have det klar, fortæller Nina Berg.

Birk og Berg har garn til de fleste formål. Foto: Peter Lilja
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Juleåbent hos Galleri KHS

Annonce