Annonce
Indland

Bios-direktør efter million-underskud: Banken tror stadig på os

Direktør Morten Hansen tror stadig på fremtiden for BIOS Danmark på trods af et underskud i 2015 på 42 millioner kroner.

Efter et 2015 med et dundrende underskud på 42 millioner kroner før skat har Bios haft store problemer med at betale sine regninger i 2016. Det erkender direktør Morten Hansen i et interview med Fyens Stiftstidende.

I kommer ud af 2015 med et minus på 42 millioner kroner før skat. Hvem har ansvaret for, at det er gået så galt?

- Sådan betragter jeg det ikke. Vores årsregnskab er den økonomiske bundlinje og opgørelse over, hvordan året er gået. Der er en række udgifter i forbindelse med et etableringsår, som er velkendte. De vedrører etablering af stationer, opbygning af ambulancer og anskaffelse af andet materiel. De rammer vores forventninger. Så har der så været en række udgifter, som vi ikke havde forventet.

Hvor meget overskrider underskuddet jeres forventninger til det første år?

- Det vi ikke havde regnet med, var de ekstraudgifter, der svarer til det underskud, vi er kommet ud med. Dem har vi sådan set også i 2016 og kigger hele tiden på at få forbedret dem.

I peger både på medierne og på de markedsbarrierer, som I mener, at Falck har sat op. Hvorfor mener I, at det er dér, at ansvaret for jeres underskud skal lægges?

- Jeg synes sådan set, at den kritiske presse i Danmark er vigtig for vores samfund. Men der er ingen tvivl om, at en vedholdende negativ dækning af vores virksomhed gør det sværere for os at rekruttere mandskab. Den skaber ikke den fornødne tryghed, som vores reddere har brug for. Så har jeg min egen personlige holdning til mange af de historier, der bliver kørt, som er foranlediget af kampagner på de sociale medier.

Jeg kan ikke finde mange ord i regnskabet om, hvad I selv kunne have gjort anderledes. Har I ikke selv et ansvar for underskuddet?

- Vi siger, at vi løbende skal forbedre rekrutteringen og tilrettelæggelsen af arbejdet. Det er områder, som vi skal blive bedre til. Så kan man sige, at der er de førnævnte årsager til, at rekrutteringen ikke har været god nok. Men det er klart områder, hvor vi skal være bedre. Det har jeg også som direktør et ansvar for, at vi får adresseret. Det er det, der fortsat presser vores økonomi i 2016.

Annonce

Betydelig usikkerhed om fremtiden

Revisoren skriver, at der er betydelig usikkerhed om den fortsatte drift. Hvori består den usikkerhed?

- Usikkerheden består i, at vores økonomi stadigvæk er stram og så handler det også om spørgsmålet omkring bod. Der er ingen tvivl om, at den er potentiel dyr for virksomheden, hvis den skulle komme til opkrævning. Det er en usikkerhed i forhold til vores fremtidige drift.

Revisoren peger på, at usikkerheden kommer af, at I ikke har kunnet overholde betingelserne i jeres bank- og leasingaftaler. Hvad er det for betingelser?

- Der er ingen tvivl om, at vi har også har haft et første halvår i 2016 med meget begrænset likviditet. Men vi er generelt i en meget tæt og god dialog med vores leasing- og bankforbindelse (den hollandske bank Rabobank, red.). De har behov for at se perspektiver i kontrakten og en løbende forbedring, så de kan være sikre på, at deres investeringer i virksomheden kommer igen.

Så det handler helt konkret om, at I ikke har kunnet betale banken?

- Der har været nogle konkrete udfordringer med vores kreditorer. I regnskabet har vi særligt nævnt dem i forhold til vores leasing- og bankforbindelse. Når der er en udfordring i forhold til vores væsentligste samarbejdspartner, er det selvfølgelig noget, som revisoren nævner. Men vi er i en god dialog med dem. De har sådan set blot bedt om et lidt bedre kendskab til vores drift og fremtid. Det har vi været igennem de seneste par uger.

Der står, at I er i tæt dialog med jeres kreditorer og forventer at opretholde aftalerne. Hvad bygger I den forventning på?

- Det bygger vi på den tætte dialog, vi har med dem. Det er vi sådan set helt trygge ved. Man skal huske på, at de her virksomheder er forbundne. Så fra bankens side har man behov for en tryghed for, at et lån vil kunne blive betalt tilbage. Hvis man mister den tro, ønsker man selvfølgelig ikke at se en negativ udvikling i den sammenhæng. Det ser vi heller ikke i øjeblikket, og derfor er banken også trygge i forhold til fremtiden.

Hvor hurtigt har de krævet, at I skal have rettet skuden op?

- De har krævet, at der skal være en forbedring, som er synlig og som kan dokumenteres over for dem. Det handler i første omgang om bestyrelsen og ledelsen af virksomheden. Det er klart, at banken følger situationen. De følger også den usædvanlige situation på det danske ambulancemarked, hvor det selvfølgelig ikke er Rabobanks ansvar at sikre, at der sker en forbedring af et dysfunktionelt marked i Danmark. Det har vi selv i Danmark et ansvar for at sikre.

Hvilken aftale har I lavet med dem fremadrettet?

- De følger vores drift, fordi det er vores virksomheds sundhedstilstand, der sikrer, at vi har mulighed for at betale vores lån tilbage. Men det her handler i første omgang om tryghed for vores moderselskab.

Ingen garantier

Der er jo stadig massive huller i jeres vagtplaner. Alligevel står der i regnskabet, at I forventer, at driften balancerer i ved udgangen af 2016. Hvad baserer I den vurdering på?


- Når man har en virksomhed med en meget stram økonomi, gør man helt konkret det, at man laver nogle meget nøje vurderinger af likviditeten måned for måned. Og vi ser i øjeblikket en økonomi, der har været i bedring fra starten af året, hvor den ikke var særligt god. Det forventer vi fortsætter resten af året.

I har selvfølgelig ikke lønudgifter i forbindelse med de beredskaber, men risikerer så at skulle betale en bod senere. Men hvad er det, der har fået jeres økonomi til at se bedre ud på det seneste?


- Vi har gjort flere ting. Et af de vigtigste områder er selvfølgelig at få normaliseret overarbejdsbetalingen, hvor vi på grund af en meget kraftig underbemanding i 2015 har gjort brug af nogle helt særlige opstartsvagter, som er meget dyrere end almindelig overarbejdsbetaling. Siden årsskiftet har vi udelukkende betalt overarbejdsbetaling i henhold til overenskomsten. Det har gjort rigtigt meget. Derudover er der sket en forbedring af tilrettelæggelsen af arbejdet. Selvom antallet af reddere ikke nødvendigvis ændrer sig særligt meget, så sker der hele tiden en løbende forbedring af vores drift.

I får en meget sen kapitalindsprøjtning fra moderselskabet, der eftergiver et lån til egenkapital efter at regnskabet sådan set skulle være afleveret. Har det været et krav fra jeres revisor eller fra jeres kreditorer?

- Nej, det har det sådan set ikke. Der er ikke nogen tvivl om, at vi har været nødt til at håndtere den negative egenkapital, som vi har fået efter 2015. Det har moderselskabet i første omgang gjort via et lån, som man efterfølgende har valgt at konvertere til egenkapital. Det har man jo gjort, fordi man tror på projektet.

Det virker til, at I regner med, at sagen i Forbruger- og Konkurrencestyrelsen og tvisten om boden fra regionen falder ud til jeres fordel. Hvor sikker er du på, at I kommer godt ud af de sager?

- Jeg har endnu ikke udstukket nogle garantier og har heller ikke i sinde at gøre det nu. Men vi har en forventning om, at vi kan indgå et forlig med regionen uanset udfaldet af Konkurrencestyrelsens undersøgelser. Det har jeg først og fremmest, fordi jeg tror, at det er i begge parters interesse, at det her samarbejde fortsætter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce