Annonce
Bøger

Biografisk fortælling: Sandheden og flæsk

Fynske Maria Grønlykke har gjort sit til at drage Ellen Hørup frem af glemslen. Om det er fortjent, kan altid diskuteres.
Annonce

Titlen på den biografiske fortælling er herlig: "Godt for sandheden, at ikke alle lever af at sælge flæsk".

Viggo Hørups datter havde i 1930'erne sit hyr med at få trykt kronikker i det dagblad, som hendes far var med til at stifte, Politiken. På det tidspunkt skulle puslingelandet Danmark træde med kattepoter overfor den truende krasbørstige nabo mod syd, ligesom England heller ikke skulle fornærmes. Derfor blev en kronik afvist af redaktionen.

Ellen Hørup var fra ung en rebel, normbryder og i det hele taget radikal på mange områder, hele livet.

Fynske Maria Grønlykke er i første del af bogen meget optaget af, da 50-årige Ellen rejser til Rom – og scorer en munk. Han er ung, han er smuk og er ikke så katolsk og tilhænger af cølibat, så det gør noget.

Egentligt er det vel ikke så interessant i forhold til alt det, som Ellen Hørup engagerer sig i. Hun holder den pacifistiske fane højt, er aktiv i fredsbevægelserne og bosætter sig Geneve for at følge og støtte Folkeforbundet. Reelt er hun Politikens udenrigskorrespondent.

I artikler advarer hun imod, hvad det er Mussolini og Hitler har gang i. Hun rejser rundt i Italien og Tyskland for vel selvsyn at kunne skildre forholdene, ligesom hun står i forbindelse med række intellektuelle personligheder.

Ellen Hørup bliver betaget af Mahatma Gandhis kamp for et selvstændigt Indien, og hun møder ham et par gange. Hun holder sig ikke tilbage for at hudflette briternes udnyttelse af befolkningen i imperiets kronjuvel.

Hvor der er uretfærdighed, kæmper Ellen Hørup med stor energi for at bedre kårene for de, der rammes. I 1940'erne begynder Ellen Hørup at skildre samfundets behandling af børnehjemsbørn. Det møder hun stort set kun hån for.

Ellen Hørup er ikke uden formue – og de gode gerninger, hun har udøvet i sit lange liv står nærmest i kø for at blive fortalt i denne bog.

Som læser er man tilbøjelig til at være enig i Ellen Hørups synspunkter, men realiteterne er jo, at verden ikke er så enkel og menneskeheden ikke så god, som den ideelt burde være. Flæskepriser eller ej, så er der jo flere sider af sandheden. Ellen Hørups og andres kamp for fred har unægtelig og bedrøvelig nok været forgæves, men det gør den naturligvis ikke mindre prisværdig.

Maria Grønlykke er vildt betaget af Ellen Hørup, og forfatteren antyder såmænd, at Dansk Journalistforbunds fornemmeste pris, Cavling-prisen, burde være opkaldet efter Ellen Hørup. Han, Cavling, "var i bedste fald en middelmådigt journalist, blandt andet fordi han skrev som en brækket arm". Det er da noget af en udmelding.

Biografisk fortælling: Maria Grønløkke: "Godt for sandheden, at ikke alle lever af at sælge flæsk"

211 sider, Gyldendal

Annonce
Annonce
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

En 'lidt trist' historie: Familiemedlem politianmeldt for at stjæle en Mercedes-Benz

Annonce